[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike

櫻花...................樹就有得睇

12個現存天守.....而家去左4個,而當時彥根城係第一個去既

現存天守既特色就係木造結構同木地板,所以除鞋係基本;
重有特別斜既樓梯,直上直落咁濟,因為可以阻擋敵人進攻

天守頂樓影出去,都係見到琵琶湖

琵琶湖係日本最大既湖,世界第三早形成既湖泊(400-600萬年前),
自古以黎就為京阪神地區提供水源同交通要道,
係大阪見到既淀川既源頭就係琵琶湖
到而家琵琶湖週圍地區都係東西日本之間既交通要道
(東海道新幹線、東海道本線、湖西線、北陸本線都係附近建成,簡直係日本既陸上交通動脈 )

雪糕批,一流

整多兩張琵琶湖,真係好靚!

高中運動會,叫得好大聲好落力

落返去見到彥根貓表演,睇左一陣,
但佢拎住把「刀」舞黎舞去似想切腹多d

btw彥根貓係滋賀縣為左紀念彥根城築城四百年而創造出來的吉祥物;

而點解會係貓?
就因為傳說有一次井伊直孝(彥根藩第二代藩主)出去打獵返城途中行過間廟,廟門口有隻貓對住佢招手,咁井伊直孝就入廟抖一陣,點知出面就突然狂風大雨,井伊直孝就唔駛做落湯雞(亦有一說係閃電咁岩劈中井伊直孝入廟之前企個棵樹)

隻貓就被認定係為人帶黎好運 (其實個隻可能係招財貓 ),
亦成為井伊氏既逸話,代表到彥根城
留名支持
彥根城天守條木樓梯係暫時去過既天守最斜既
睇樓主寫歷史故事好好睇
加油繼續寫落去,日日都追呢個post
btw, 日本史樓主睇咩書學返黎??

去旅行 睇城跡學唔少

其實最重要係本身有興趣

我以前剩係睇三國, 有次睇左套日漫改編既日劇信長協奏曲之後, 就癲狂愛上左信長。好想行晒信長行過既地方。

btw, 套劇好好睇,非常推薦俾大家睇。
套劇仲會解釋埋點解光秀會叛變, 信長會去長良川救道三, 解釋埋道三見完信長之後點解會支持信長, 點解妹夫淺井長政會背叛信長, 等等。
日本人既創作力量同幻想

信長協奏曲個fd都極力推介,不過未有時間睇

謝謝推薦,即刻去睇下先。
成個戰國史未睇哂。有無日劇講哂成個統一過程

好似無,通常大河劇都係以人物事跡主導
無話好宏觀咁講成段歷史

所以睇完真田丸走左去買書睇算
呢幾年都去左日本唔少地方,但未開始留意戰國所以好多景點都miss左/無特別留意 不過可以比自己多個藉口去多次
留名支持

都真係幾斜,不過之後去唔記得丸龜定備中松山好似再斜d
留名支持

彥根最斜
見到橙褲...樓主肥芝呢?

留名支持

彥根最斜

無乜印象了
條條都係上就快落就淆淆地
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

其實最重要係本身有興趣

我以前剩係睇三國, 有次睇左套日漫改編既日劇信長協奏曲之後, 就癲狂愛上左信長。好想行晒信長行過既地方。

套劇仲會解釋埋點解光秀會叛變, 信長會去長良川救道三, 解釋埋道三見完信長之後點解會支持信長, 點解妹夫淺井長政會背叛信長, 等等。
日本人既創作力量同幻想

好似無,通常大河劇都係以人物事跡主導
無話好宏觀咁講成段歷史

所以睇完真田丸走左去買書睇算

唔駛浪費金錢,圖書館大把
不過小說居多,司馬遼太郎都一大堆
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

其實最重要係本身有興趣

日本人既創作力量同幻想

戰國咁多大名,真係七國咁亂
好難一套戲劇講得晒

p.s.套劇既解釋係個漫畫家作出黎
不過d歷史懸案佢兜得幾好,作得幾合理又俾佢講得通。
睇完套劇我曾經以為信長真係劇入面咁既來歷
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

睇完呢個post打算下轉旅行去名古屋睇信長。 參考樓主既走法

可以再密d去埋桶狹間、長久手同關原古戰場
不過我習慣輕輕鬆鬆,寧願剩時間hea下重好

如果一次過想去名古屋城,清洲城,岐阜城,犬山城,小谷城,彥根城,安土城,桶狹間, 會唔會太貪心
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

睇完呢個post打算下轉旅行去名古屋睇信長。 參考樓主既走法

如果一次過想去名古屋城,清洲城,岐阜城,犬山城,小谷城,彥根城,安土城,桶狹間, 會唔會太貪心

你有幾多日先?
交通最麻煩係小谷同安土,不過都係琵琶湖線上
不過小谷比安土應該更難行
同埋都係得返塊空地,值唔值就好睇對佢有無愛

https://lihkg.com/thread/41611/page/3
我準備好出陣鳥 (希望可以)
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

你有幾多日先?

大概8-9日
地鐵可以到既地方都唔會好難去掛 未去過名古屋真心唔知
想睇小谷城都係因為信長協奏曲
一來鐘意個演員,二來戲入面寫到佢好好
原來得塊空地咋...

gogogo
返黎寫下遊記share下
睇樓主寫歷史故事好好睇

去旅行 睇城跡學唔少

你有幾多日先?

大概8-9日
地鐵可以到既地方都唔會好難去掛 未去過名古屋真心唔知
想睇小谷城都係因為信長協奏曲
一來鐘意個演員,二來戲入面寫到佢好好
原來得塊空地咋...

你想去個d地方JR/名古屋鐵道去到哂,
不過你預左車費會相當和味,因為真係無pass用

安土同小谷麻煩在係JR站落車後重要行/租單車踩一段路之後重要上山

同埋其實小谷城附近都有個資料館,我相信又唔會完全無野睇,

同埋正如我係講安土城個陣都話,有時唔一定要起返座城先叫還原歷史,有時就係要靠d想像
如果無想像既話我相信蘇軾應該作唔到念奴嬌

幾時出發

https://lihkg.com/thread/41611/page/3

完全唔知乜黎,sorry

幾時出發

要睇溫書進度
好睇支持
我都鍾意去旅行集中睇人地既建築文化
日本我去過兩次,都係跟屋企人去啲熱門地點,除左飲飲食食就無乜睇歷史名勝。
多謝樓主介紹名古屋呀,遲啲都plan先下
有得出就再出多啲喇
天下布武

行完彥根城先發覺自己未食lunch,所以行過間鋪頭仔買左件近江牛既餅,一流

返到彥根駅,突然諗不如試下JR以外既鐵道,
反正無買pass(其實係無pass可用),所以就揀左近江鐵道返米原
btw佢係西武鐵道既子公司

同樣目的地,貴JR一半有多

呢條鐵道畀我既感覺係........好昭和feel,連路軌都生哂草
同隔離JR差好遠,當然財力都差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞