[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike
家下去名古屋可以去埋legoland

係呀,係鐵道館對面,不過個人無興趣
巴打可唔可以去多d日本旅行睇戰國名勝,睇你呢d遊記又有歷史學又有偏僻既城鎮睇下,好過睇d咩東京大阪遊記多多聲
我剛剛去完橫川
而家total去過門司港/梅小路/大宮/名古屋/橫川/伊予西条6個較大型既鐵道博物館

最多車睇係大宮
最多新幹線車係名古屋
最多蒸汽火車係梅小路
最平係門司港
最特別係橫川
最唔起眼係伊予西条

5個入面最差係門司港, 可能地方唔大同埋JR九州可以展覽既野唔多
最好應該係大宮, 由蒸汽火車到新幹線都有介紹, 而且講鐵道知識果一part最有心機

去咁多

咁我唔係一次過去晒既
6個都分左6次去
巴打可唔可以去多d日本旅行睇戰國名勝,睇你呢d遊記又有歷史學又有偏僻既城鎮睇下,好過睇d咩東京大阪遊記多多聲

睇到呢個Comment搞到我唔知出唔出好

唔好咁講
咁東京大阪都有好多歷史同偏門地方既

等緊你出,橫川

btw好想去青梅個個

出啦 鐵路遊記都好睇

出啦 鐵路遊記都好睇

出喇
入到大廳,極多車影,好多都畀上去睇

ED11型電力機車,1920年代為左將東海道本線電力化而係美國買返黎;
GE公司製

C57型蒸氣火車,特登裝左cam可以上下左右放大縮細

號誌機,幾得意

行行下聽到可以就咁畀100yen就可以玩在來線模擬器,即衝
btw其實一入場都會有幾張飛仔,可以抽玩新幹線/在來線模擬器同車掌

新幹線N700系模擬器,抽唔中

有個鐵道模型既場景,好似半個鐘就會展示一場由東京到大阪既日與夜
d場景真係好細緻,連大阪蟹道樂隻蟹、東京鐵塔、名古屋城、甲子園球場、JR中央塔都重演返出黎,好仔細
有冇巴打26-30會係名古屋
有張8日卡我會用剩4日
睇下有冇人 有性趣又有時間拎

繼續繼續
戰國撚留名 本多忠勝

繼續繼續
廢青行左兩日山表示要d時間復元
戰國撚留名 本多忠勝

本多平八郎
戰場上無受過傷;不過相傳歸隱之後雕木畀把刀鎅到之後就瓜左
戰國撚留名 本多忠勝

本多平八郎

破傷風
Btw 名古屋原來多鐵道嘢睇
仲要佢都幾闊佬 有得入內籠
戰國撚留名 本多忠勝

本多平八郎

破傷風

真係吹漲
同井伊直政一樣下場
Btw 名古屋原來多鐵道嘢睇
仲要佢都幾闊佬 有得入內籠

其實都係得一部份可以入去,有一大堆車放左係後面得個睇字

睇完模型show,夠鐘派彩,結果抽中左在來線駕駛模擬器,
其實我好想玩新幹線模擬器
( 其實個張抽獎券有無得不斷咁買? )

頭先玩左一款,而家玩埋另一款,211系既模擬器;
去到中間突然ATS作動整停左部車,而我個陣係唔識處理的
(而家有玩BVE就知點處理 )

結果13/26,唔駛包尾已經好好

玩完行過隔離專講磁浮列車既展館,國鐵早期既磁浮測試車好得意

有個磁浮列車『體驗』,其實只係睇戲咁樣,
當然有埋搖擺郁動咁樣會更好,不過一定要收錢

係唔係將操縱桿推去brake位再撳ATS確認掣
利申:淨係用過keyboard玩

山梨有真車體驗
我哋都可以去坐,不過首先要搵日本人申請抽獎 ,抽中咗當然仲要畀錢先有得坐

山梨有真車體驗
我哋都可以去坐,不過首先要搵日本人申請抽獎 ,抽中咗當然仲要畀錢先有得坐

係呀,我問返睇場個哥哥先知

畀錢坐唔係問題喇,人一世物一世
要日本人先申請到就好煩
想止住咳先既可以坐住上海個條先

山梨有真車體驗

係呀,我問返睇場個哥哥先知

畀錢坐唔係問題喇,人一世物一世
要日本人先申請到就好煩
想止住咳先既可以坐住上海個條先

唔知搵住喺日本嘅香港人得唔得 東海個網話要日本國內在住

上海嗰條係德國嘢
加埋太空強國嘅維修 至於你信不信,我反正信了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞