[回帶萬歲]名古屋週邊+信長攻城遊

514 回覆
57 Like 1 Dislike
識日文? 咁詳細都知

你講d車?其實佢有多國語言介紹
例如....

當然,我有再google下先再介紹既

日文其實都係識睇dd.....好多要靠google翻譯
有城、有鐵、有車
好滿足
識日文? 咁詳細都知

例如....

有中文咁好,夠我睇成日
佢地翻譯d英文怪怪地,有時真係睇日文估估下好過

一上車就訓....去到高槻站突然醒左,見到裝左呢隻昇降式月台閘,
最近去關西見到唔少站都加裝左 ,可以減少意外....跳軌自殺另計

慳錢版月台閘 雖然係慳錢版,不過都防止到跳軌

再轉大阪環狀線落京橋,個發車音樂好得意
Old McDonald had a farm~~~~~~ E-I-E-I-O~~~~~

大阪人會咁唱
https://www.youtube.com/watch?v=G9_jVfStues

一上車就訓....去到高槻站突然醒左,見到裝左呢隻昇降式月台閘,
最近去關西見到唔少站都加裝左 ,可以減少意外....跳軌自殺另計

要跳落去其實一係就整地鐵個d全部cover哂,但而家既技術好似唔可行
不過可以防止d人行得太多跌落去/撞到既
有次就係行得太出差d畀架通過列車撞到

Old McDonald had a farm~~~~~~ E-I-E-I-O~~~~~

大阪人會咁唱
https://www.youtube.com/watch?v=G9_jVfStues

去其他地方挑機?
識日文? 咁詳細都知

例如....

有中文咁好,夠我睇成日
佢地翻譯d英文怪怪地,有時真係睇日文估估下好過

大概會明既,靠自己補完

要跳落去其實一係就整地鐵個d全部cover哂,但而家既技術好似唔可行

大阪人會咁唱

去其他地方挑機?

睇完連幼稚園小朋友都要講句:なんでやねん(你哋搞乜鬼?)

日本列車嘅通過速度快香港好多 危險得多

唔係講笑,有d站上落樓梯位佔左月台大部份,條路得返兩個身位過,條友唔小心撞一撞你就死梗

大發Midget,呢種三輪車好得意,又平又易考牌,
(以前日本輕型車牌同一般私家車牌係分開的,輕型車牌易考d)又可以載埋貨,
岩哂小商人用,某程度係帶動左本土經濟

Mazda Cosmo,日本第一款用轉子引擎既車
轉子引擎既聲真係好好聽好正
可惜因為太食油同污染比一般引擎高,而家好似無新車用轉子引擎

玩過灣岸應該認得佢 ,惡魔之Z

Toyota 2000GT,作為Toyota跑車既第一炮 ,係非常成功,
唔怪得Toyota會成日用黎打飛機

點少得AE86
不過呢部係LEVIN版,唔係頭文字D入面拓海個部Trueno,
反而佢其中一個對手秋山涉就係揸LEVIN 86

第一代Toyota Prius,世上第一款量產既混合動力車

Lexus LFA

個次真係嚇撚死,架225系應該120km/h通過,真係嚇到鳩縮

行完主館,行過新館條天橋一攝,部巴士好型!
不過佢無左頭頂兩條天線會好好多

新館主要用汽車(包括單車 )串連返當時日本人既生活,呢個idea好正;
始終生活都好難離得開車.......

幾靚既logo

消防車
見到後面件衫就會諗起.......

呢架消防車似樣d

有城、有鐵、有車
好滿足

其實呢次名古屋之旅可以講係去咁多次日本入面印象最深最開心
睡前一粒膠

留名
我想講其實kiha85 真心正, 車窗夠大, 坐車頭全景睇晒, 佢把柴油車聲百聽不厭

Olympus PEN-F,全球第一部半格菲林相機,
之前好似出過一部Micro 4/3版向佢致敬

60年代既Canon相機要12000yen一部

個logo

昭和年代既彩色相

細細部雪櫃

三洋既冷氣機

唔同款式既電視,好細部

隨住戰後經濟開始復興,呢d家庭電器就開始成為一般家庭既必須品
個館好正
我想講其實kiha85 真心正, 車窗夠大, 坐車頭全景睇晒, 佢把柴油車聲百聽不厭

的確係,真係好正
不過而家鍾意Kiha187多d
重有d當時日本小朋友既玩具.....

大富翁都有,不過唔係用日本地方做主角

有無巴打識玩?

夢之超特急 全球第一條高速鐵道真係夠日本打幾耐飛機都得
唔似有d國家東買西買人地既技術再合埋就叫自己開發,再大打特打飛機

小朋友又點會唔睇漫畫?鐵人28

當年既少女雜誌

重有呢d畀小朋友睇既雜誌

賽車玩具set

其實新館主要就係用車連貫返普羅大眾既生活,都幾貼地,
對日本文化有興趣其實值得黎睇下,當然想睇車既就更加唔應該錯過

行完就落去買手信,見到原來個日係東海地區Celica日
成個停車場都係Celica,新舊都有

重有部車可以畀你坐上去感受下

未來既Concept車

重有世界各地既車牌

離開博物館個陣見到部露天展出既Toyota巴士,
可以上車感受下昭和年代既巴士係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞