歡迎想砌模型o既巴絲入黎(14) 到底有女朋友一齊砌模型既感覺係點㗎

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
利用av 呢個特性再係上面搽少少UV 透明補土,仲撚正過透明件
我唔會改色 都係噴深淺色 同金屬色多
係咪都要噴底灰
骨架直接噴鋼色得唔得
開稀幾多真係一個trial and error 黎
我都係隨心,見擠出黎好杰就開稀

唔改色唔噴灰其實無話唔得既
我隻rx78 個骨架好似都係直接上gunmetal
雙星X20-A擦到 不過效果一定無用原裝thinner咁好, 但係平啲
另外99%酒精都抹得甩, 不過而家咁嘅時勢酒精好矜貴
外甲只係想隻渣古2.0 D紅色噴返呢條片既差唔多色 唔知直接蓋上去得唔得
https://www.youtube.com/watch?v=3j8dmBwIpNw
大陸仔片 請見諒
我未試過
但我覺得隻膠咁深色,唔多唔少都會影響到你隻紅色既表現
咁保障D 都係噴底灰好
骨架就試下直接噴model air隻鋼色
唔該巴打
其實我覺得係紅藍黃都太鮮色所以睇落似污糟多啲?

鳩P咗無咁鮮色, 雖然都係重手但係我覺得都ok
可能攞啲舊化粉係咁掃啲啡色粉上去等佢地色調接近返啲應該會好啲
新手想問下,如果屋企地方唔容許擺抽氣箱,
淨係得返gundam marker噴筆可以諗,
平時只係砌下RG/HG做下簡單補色,
我應該買D咩架生?
我見淘寶有D龜泵/迷你usb泵+marker噴筆,唔知質素如何?

Thanks
其實如果做簡單補色,點解唔考慮下手油呢?
手油既話你鍾意油marker 又得,油性油又得,水性油又得
點解要搞咁大陣仗呢?
Y拍遙控坊買浩盛龜泵 260
模型谷再另買一支MARKER噴槍 180
想平既直接可以係埋遙控坊買MARKER噴槍 7$

我都係過來人 不過已經轉左玩AV油
AV油有巴打話可以唔洗抽氣箱都得 不過我都準備買
用完收返埋一鳩放入櫃搞掂
係咪1take過先
$180係mr hobby正版出
70$係大陸產
行完偉利再去埋太源街都買唔到消光噴罐
模型谷係觀塘果間?
係 上次都係有巴打話我知
而家先知消光唔噴得貼紙
唔該晒巴打

我個人都prefer龜泵+marker噴槍用住先,第時有機會自己開油噴都用得返個龜泵
呢隻野有啲麻煩
夾口算少
水口好多都遮咗
但要補色/上色要遮蓋
岩岩係pm買左ultra 2 in 1 好貴

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞