歡迎想砌模型o既巴絲入黎(14) 到底有女朋友一齊砌模型既感覺係點㗎

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
每次轉色要洗槍 好似好煩
一把筆邊夠,起碼買2把 D洗筆水好似倒水咁去,不過成個流程快勁多
佢自己斷咗 宜家係磨到1000 白化係咪注定收皮
岩岩 試左 抹淡左d 高光位既 油 有冇順眼d?
求高手指教 小弟新手 真係唔想成日塞槍
磨到佢靚女咁滑一滑
你地真係好衰

不過我鍾意
其實冇乜得救, 唯有由溝油手勢開始做起, 一定要夠稀
你想像下, 支嘢個噴咀得0.2 mm, 物理上已經好難唔會因為張力而痴著支針
德國製又好乜都好都好難唔塞, 只有頻密啲同冇咁頻完
用提高流動性嘅thinner同緩乾劑之外其實真係冇乜位可以改善
反而我覺得應該要諗清楚係咪真係要0.2
我一路以嚟都係用緊IWATA HPCP 0.3同一支GSI PS290 0.5
0.3用嚟上一般彩色, 或者陰影
0.5用嚟上水畢地同金屬色, 有時面積上色都用佢
用咗3年都兩支基本上0.5冇中途塞過槍, 0.3初學嗰時貪快開油比較杰就耐唔耐會
買咗支Infinity CR plus咁耐都冇用過
好多時啲嘢其實冇想像中咁重要
巴打都係噴水性油?
姐姐未乾就可以用水 乾咗就一定要用佢嘅開油水?
我乜叉油都噴過咁濟一般都係油性水性50:50咁用
因為以前細個仲會諗咩油性溶底要用水性乜乜物物嗰啲其實唔係好extreme就唔洗再意嘅問題
所以連琺瑯油都開過嚟噴
唔同溶解性嘅油黏度有唔同冇錯但真係唔覺有咩特別要用咁咁幼
除非你啲件係細到好似嗰位玩微縮嘅巴打咁, 啲件咁細都仲要用噴槍打陰影就要
如果唔係你要咁幼筆都係盞噴得耐, 噴得耐又因為會乾更易塞
有啲人覺得post-shading用幼筆有so, 但我覺得射唔準其實幾幼都要補筆
我就覺得一開始就有打陰影嘅念頭就不如渣渣林pre-shading好過
不過我見好似兩款個分別在於難唔難拆黎清潔?
德國支針有得前後出 同噴頭容易清

識拆既話應該無咩大分別?如果係既我繼續max3算
恕我無知其實我一直都唔係好知咩支針前出後係指啲咩
我自己買完返嚟之後拆過一次支infinity都唔係好覺除咗撳筆個系統之外有咩特別前出後出
係咪講緊個nozzle唔洗用士巴拿扭甩就咁搵手扭
如果係嘅話, 其他筆都可以前面抆針, 不過要用士巴拿
可能相對啲高手嚟講我真係太撚懶, 冇返一個月都唔會大拆大洗
平日用完洗筆都係咁谷槍谷到佢射唔到有色,就抆針挘下, 捽下個nozzle就算
冇返一個月都唔大拆一次
不過啱嘅, 德國貴筆身嬌肉貴, 水性油結起又真係要挘多兩嘢先甩
睇你係咪真係咁有恆心保養得好啲
我就日本筆粗粗哋屌算唔砌返飛機都唔打算拎支infinity出嚟
姐姐乾咗用開油水會唔會太粗暴
ky唔係咁貴啫下話

中二病配音邪眼魔王
啲油細細樽十零蚊夠你噴幾隻啦
嫌煩真係唔好玩噴油洗筆一啲都唔煩
我覺得洗油真係好煩 特別有D 色洗百鳩幾次都仲係到
用錯清潔方法
我嫌洗筆臭
最煩係洗水性,好易洗唔乾淨
朋友
你第二隻就咁靚
我睇你骨骼精奇
快啲入噴筆同泵
將來一定係高手
可能我強迫証,我真係要d 洗筆水完全清我先收貨
呢期d 新手完全唔似新手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞