歡迎想砌模型o既巴絲入黎(14) 到底有女朋友一齊砌模型既感覺係點㗎

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
話說我最近拋光拋極都有幾條大花痕
係咪用砂紙省得唔夠
你搣走啲膠貼再上水貼都OK架, 應該無問題,
膠貼唔同普通送果啲補色貼紙, 小心搣應該唔會搣爛,
上完水貼乾透後可噴消光(or光油如果玩拋光)coating

講多句,咁有心機整, 長遠真係雞雞地整套龜泵+樽底灰+thinner, 已經等於你買幾罐灰, 底灰噴罐主要係俾人打磨/刻線後快速check件用,
用底灰噴罐玩全機上色真係搞唔掂架
5金鋪咪係,幾蚊張
氣泵我覺得一半半,五金鋪唔係沒但工業用嘈d大d重d.
1000號以上都有?
要行多幾間
見有人講大林水貼,share下中伏
當你諗吓 啲廠好難話開發啲工具出嚟 只係俾你整玩意 通常都係貼牌 oem

開始玩呢啲嘢 就會多咗行家品店 唔少有用嘅嘢 其實好平
大林買過Nu, Sazabi, GP01, Zeta, Exia, WZero,BD, Unicorn2
未有位移情況
但有部份水貼嘅解橡度唔夠
細心睇會見起狗牙
油麻地廣東道 有間叫 輝記 賣首飾工具 砂紙平又齊 1500號都有
係咪 全部 pb既mg 都跟水貼

咁我有冇需要 買多set 大林呢
愈細隻既rg d大林水貼愈蒙
想知邊度有多款既bandai水貼買
周圍行都得好少款
定其實bandai唔係隻隻rg有出水貼
其實bamdie 自己都未出得齊RG 既水貼
1000同1500底油分別明唔明顯?
MG, HG, RG 出得勁密
但水貼一個月都唔知有冇出過一張
佢出既次序係隨機?
我見周圍都係00q/r exia同新安洲
但而家MG/ PBHG
都多咗內付水貼嘅機會(一兩個mark
可以去man hobby room問下仲有冇
用左半卷遮蓋膠帶
夾底座,其實文具鋪搵啲瓦通紙卷埋就得
除左個 logo,其他都可以拎嚟用住先
gundam base 都唔齊,算啦
黃色位移
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞