歡迎想砌模型o既巴絲入黎(14) 到底有女朋友一齊砌模型既感覺係點㗎

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
多謝巴打
新手如我 應該玩舊化 頭一兩隻 都係整到巨神兵咁
加D 青台 樹支就岩哂
有冇link

呢張好似未貼過, 打個飛機先
岩呀
見過有人整完超舊化成隻掟落魚缸
十足鐵達尼號沉左落海底咁勁有FEEL
美國國家航空航天局證實,一顆小行星今年4月可能撞上地球致世界末日
https://lih.kg/1909646

而家砌部nu 趕唔趕得切呢
咁講丫巴打, 你話「風化feel d」
有冇啲具體少少嘅形容, 你心目中有冇咩意象?
係沙漠嘅風沙侵蝕丫, 係荒廢郊野嘅日曬雨淋丫, 定係森林深處嘅水土侵蝕
其實好影響你對隻高達嘅加工
例如風沙侵蝕咁, 一般全身都會舊化得比較平均, 用料比較多乾粉
鐵銹跡同甩青會比較少, 細沙嘅吹動又唔會有大刮痕
例如日曬雨淋咁, 長期嘅陽光照射會令油漆變白, 龜裂, 剝落, 所甩青方面可以諗諗, 上youtube search "chipping model"會有好多
落完雨會有積水留喺內陷位置, 嗰啲又可以諗諗佢
又例如水土侵蝕咁, 喱啲長期濕潤就真係可以同你所講一樣加青苔喇
喱啲植物河川比較多嘅地方水造成嘅銹蝕會更多, 爛得更強
但水向低流, 銹水嘅方向就要留意下
其實山埃巴打真係一語中的, 舊化係應該先概思作品有咩背景
最好呢就係行多啲博物館, 睇下啲坦克車, 飛機之類個texture係點
不過香港就真係少啲機會....唯有上google search嚟j下
邊j邊諗

但如果你係想佢飄流太空幾十年喱啲呢我就真係想像唔出喇
素組就得姐 你試下拎D 牙簽係我D油上面咁刮 甩到九彩都似

諗住買呢罐試下上光油同消光
請問巴打們上完呢啲再痴masking tape 會唔會痴甩層coating
同埋大概要上幾多層 上完要等幾耐先完全乾哂?
我都係參考下
有個細位想勾翻行字出嚟
本身諗緊用牙籤好定係用擦琺瑯油
雖然有層厚光油唔怕刮
但打算都係擦算數
如果無水貼應該唔會有事,有水貼就會水貼連coating 成忽痴起

正常一層就夠,除非你要拋光打磨

安全計就24個鐘,呢排仲要落過雨小心d 好
更啦刷油最安全啦,同埋邊個話厚光油唔怕刮 冷烤漆就唔怕刮啦
又學到野
This is your problem. I just show you the way
有興趣就去我哋tg 問啦
一層係咪姐係噴個時橫掃一次就夠
未用過呢隻新水性罐噴,答唔到你呀巴打 正常我用開油性就出油好勁,橫掃一次就夠
有TG咩
有無人試過咁曬發黃水貼 啱啱有啲舊水貼黃咗

無聲泵? 駛唔駛$4000 我隻十幾年前雜嘜都要$1700
點解你要quote 完個教學再問
我誠信睇嚟有啲低
實際係有聲
係細聲啫
3到未
我十年前喺新填地街買 老闆入埋油試好晒㗎
會 不過預咗易甩易刮花 就算硝基油都唔咬骨架啲膠
好重就真嘅
有車仔會開心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞