歡迎想砌模型o既巴絲入黎(14) 到底有女朋友一齊砌模型既感覺係點㗎

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
本身見佢隻立立令紅真係好吸引 都好鍾意
但上網睇完review,真係無腰骨

https://youtu.be/WtegcStXF_o
有女朋友識砌模型,仲識做戰損,迫死人咩
BTW紅渣冇角
special coating 同 Titanium Finished 有咩唔同 ?
btw 連稅 11000 yen
屋企仲有隻普通版未砌
ti finish一定係銀白色啩
你班友俾d 鼓勵d 師妹啦

玩下手佢帶d 女性朋友入坑咪大家happy
Ti Fin 新安州ka 出過MG
個個人手勢都唔同就真嘅
但容我講句, 「只要夠小心無嘢做唔到, 睇你有無心做」喱句真係得啖笑
我只可以話佩服巴打你朋友嘅專注同實力
以我自己嘅要求同手勢嚟講呢
搵Tool cleaner沖兩嘢就入新色架喇
做軍火佬嗰期, 九成九上完主色就要漬洗, 你話洗咁乾淨嚟做咩
可能我對眼生得廢啲, 睇唔出嗰0.幾%嘅彩度差距喇
新手,想問有邊隻噴缺可以做到圖中隻紫藍,如雙星口no.th.x much
水性我係用完先洗
換色咪倒哂杯油
撞紙抹乾淨個杯
入少少thinner 噴到冇
跟住就入新色

洗筆就用洗筆水入杯浸
谷槍
倒完就算
我只能答你一句佢串得起
佢真係幾難嘅technique都有心做
7歲開始揸噴筆, 用噴筆白手畫迷彩, 番梘水做甩漆, 虎口鉗拗蝕刻片
佢玩開oil paint washing, 成日睇唔起我滲線
同埋佢係驚塞筆因為乾咗嘅水性唔會完全重新溶解
我好鐘意個地台 好有心機

一個肺炎 大量模型界 超新星
少少意見, 留意下日常生活啲物件嘅損傷
我覺得都睇得出係有心機俾時間去整嘅, 但思路好似有啲太超現實
即係例如啲鎅刀痕呢... 可以留意下啲地盤車輛嘅角位同邊緣
金屬嘅刮痕同就咁搵鎅刀𠝹幾刀差得好遠下
同埋咁樣𠝹其實好易出事, 崩刀整到自己更加唔好
又例如肩膊撞釘嗰舊個熱熔解有種「半碎半熔」嘅感覺
我覺得有啲唔自然, 撞碎就撞碎, 熱熔就熱熔
而家個效果好似隻渣古撞鳩崩咗舊甲然後有條友用噴燈燒熔咗個碎片位咁
又例如右手手肘位, 我諗你想做個撞擊變形, 但你其他位又識畫花佢
但撞到變咗形都好似冇乜花痕咁又好似怪怪哋, 定還是影唔出
但又唔係完全乏善可陳嘅, 右腳膝頭位啲磨損就做得比較似喇
講咗咁多消下化先
我開頭都聽佢教咁做
後來知到水性同油性嘅分別之後就無跟了
個個人手勢都唔同就真嘅
但容我講句, 「只要夠小心無嘢做唔到, 睇你有無心做」喱句真係得啖笑
我只可以話佩服巴打你朋友嘅專注同實力
以我自己嘅要求同手勢嚟講呢
搵Tool cleaner沖兩嘢就入新色架喇
做軍火佬嗰期, 九成九上完主色就要漬洗, 你話洗咁乾淨嚟做咩
可能我對眼生得廢啲, 睇唔出嗰0.幾%嘅彩度差距喇
我只能答你一句佢串得起
佢真係幾難嘅technique都有心做
7歲開始揸噴筆, 用噴筆白手畫迷彩, 番梘水做甩漆, 虎口鉗拗蝕刻片
佢玩開oil paint washing
, 成日睇唔起我滲線
同埋佢係驚塞筆因為乾咗嘅水性唔會完全重新溶解

點跟
一個係水紋版 一個係金屬鈦版
要用玻璃紙同超能膠先會企到起身
如果用田宮琺瑯油嚟噴洗啲比較闊嘅凹位
應該加幾多份X-20?
你又真係答得好撚認真
唔係恥笑

我女朋友 都係你所講 既 超現實思路

: D高達 舊化 擺係度自然封塵 抹D泥 用剪刀 剪爛佢 斬左佢隻手 咪整到咩戰損咩舊化囉

我相信大部份 女性 冇果種 高達本身入面係鋼鐵 要做出真實感 其實內含好大學問 既sense 因為 未深入了解
不如鎖死條腰
你哋砌得開心最緊要
心目中想像嘅樣係超現實, 做出嚟係超現實, 其實冇錯架喎
好好醜醜都叫做你兩個人一齊嘅回憶

漬洗 + 海綿chipping效果已經唔錯,真戰損,子彈窿,刀痕好難整得靚
想問gundam marker airbrush用唔用到mr air super 420
痴撚線, 都2020年架喇

做咩仲要咁樣𠝹板一陣上網睇下啲Laser cutter做緊幾錢

終於進入最後階段
其實好左,
但成件野個舊化程序唔似係識郁的機械
岩岩都諗到一個重點,
如果仲係用緊的機械,關節位常郁到的地方會少d鏽,少用到的地方會多D
另外2腳機器應該下身多污糟多過上身,

你全身的舊化程度一樣,就似部野荒廢左幾十年咁
好似天空之城個巨神兵封塵成百年咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞