歡迎想砌模型o既巴絲入黎(14) 到底有女朋友一齊砌模型既感覺係點㗎

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問下其實av做唔做到琺瑯嗰種擦金邊效果?
點解唔得 最緊要係了解油漆特性
利申 綠色果點係AV 油
模型我諗應該唔影響,made in Japan
唔係啲成品係大陸上色
學燒山講,有時原材料既野,搭上搭就算係MIJ都有機會出事
我玩壽屋MIC,死撚硬
hello kitty gundam都如期出到

應該無影響
無計啦 可以既邊個想噴水性
噴得水性多數都係為屋企問題
av油原來唔會比琺瑯油溶?
拿,其實我都係新手,噴既唔多
我自己上手既感覺係AV 油又唔係真係咁難控制
只要你唔係死命咁谷油,其實都唔會噴到太厚
而且就算炒左,AV 油要整走都唔係咁困難
乾係難乾既,但你預番一整日基本上都唔會有問題

但係就真係好易塞槍,所以先推介德國槍
因為in case 要大拆都唔會話有好多零件要拆出黎
用慢乾劑會唔會好d
用左,都係有機會會塞
av油專用
想問埋巴打你上色前有無噴底灰 MODEL AIR有無自己再溝稀
消光亮光用返av出既定用噴罐
PM老細話直接噴就得 底灰都唔洗上 唔知堅唔堅
有兼用就會有廢件架啦。
鐵球ka版咪冇廢件囉
我有噴埋AV 自己隻primer 先上色
因為想統一番底色

消光同亮光就同綠罐
同埋AV air 如果git 出黎覺得太杰我都會開稀既
白色就更加係要開稀
咁調番轉 我硝基底上av 然後擦走av得唔得
primer 灰?呢隻洗唔洗自己再溝 定又係直接就噴得 易唔易塞槍
綠罐你指既係新款水性消光?
av油暫時除左佢自己果隻thinner,我真係搵唔到有野可以擦得甩佢
之後個條henry仲話可以用清潔劑可以,fake 到我應晒 隻勇者王囡差d係咁先
佢suppose 係可以唔開就直接噴既
但係我為保險計都係會開稀少少先噴

塞唔塞嘛?其實so far 我噴過成廿隻色,最易塞都係白色
其他正常使用下都唔會有塞槍呢個問題
得,我試過但係過程無影到相

個劍柄位有忽紅色,就係用AV 手油,因為出左d 錯我唔可以分開把野要直接油上去所以或多或少都會出界,本身未乾可以用水清到點知搞耐左 乜鳩都試過,好在之前買定支av 油專用開油水,擦幾下就甩晒
AV要抹
應該未乾就抹
乾咗變白膠漿咁有層膜
要開稀幾多左右 呢個問題我都知好ON9
因為人人情況同噴筆都唔同 但我都想知個大約比例係幾多 比自己一個概念
金屬色我就知要噴亮黑底 model air gunmetal個類其實算唔算金屬色
定要去到metal colorcolor個幾款先要上亮黑

白色聽巴打講好似原件就咁噴消光最直接又有效果
因為好似白色真係好撚難上
唔一定係原色噴原色 你要改色就要噴白色既啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞