[另類] [滅共預言] 中共係咪爆左條龍脈8 之 武漢肺炎阿力cool

1001 回覆
46 Like 2 Dislike
世界仔而已
手法點都好,可以令國民生活安康都可以叫賢君吧
有幾多個獨裁者可以好似李光耀咁叻,不過而家新加坡都唔掂啦,李顯龍靠佢老豆上位+食父蔭,之前仲被人爆佢同兄妹之間嘅家族內鬥
其實打j同軍人健康冇咩關係喎,如果打j就會令啲士兵健康差咗嘅話,咁二戰嗰陣日本點解又不停徵召慰安婦?
黑格爾:「中國的歷史從本質上看是沒有歷史的,它只是君主覆滅的一再重複而已,任何進步都不可能從中產生。」

獨裁統治只會帶來王朝覆滅的輪迴
黑格爾大神
通常可以推翻一個皇朝嘅人能力都唔會太差或者好識得用人
咁理論上佢d"優良"基因係可以傳比下一代
但個皇朝越耐d基因溝淡唒,未代皇帝又係富n代二世祖完全唔識治國咪滅國
之後又有第二個皇朝無限loop
出到都冇用
今次有明君 但下個或者再下個都保證唔到係明君
隋煬帝
新加坡咁細 要管好根本唔難
支那唔同 淨係南方人同北方人都南轅北轍 仲未計低到貼地既人民質素 無教養 無智慧 無道德 邊有咁易管
佢唔單止係管治好,重要係世界金融物流中心之一喎
出到賢君又點,最多都不過數十年。就算制度再完美,人類的本性係冇咩可能維持到,正如中國憲法其實寫得好好,但人治問題,而少數服從多數已經係冇辦法中的辦法。
我就覺得 絕大多數既事情都會有因果關係
雖然表面上在座每一位講既野同預言未必有關 但係大家講既可能係個因 每個國家既小動作 每日發生既神秘事情 整合埋一齊可能會發現好大既陰謀 或者經過仔細分析 旁敲側擊 我地可能會推敲到一D將來會發生既事情 因為好多野 特別係同人類有關既野 絕對唔會貿貿然發生 肯定會有個因 先至會有將來既果 只係好多時我地會經歷左個果 先至去搵個因 所以我覺得呢個POST有趣之處正正在此
咪就係地方細管治易,先可以用2間政府控制既私人公司去控制全國既大部分產業
地方細變相資源都少咗,如果係庸人治國就只會變成另一大國既傀儡
一個政府既架構 公民教育水平 開放又完善既經濟制度等等 先可以造就一個成功既金融中心
對比一下支那 政府架構臃腫 公民意識薄弱 又無全面開放公平公正既制度 所以點解吹左十年話上海超越香港吹到依家無左件事咪係咁囉
big data
我覺得香港整體上吹緊疫情下降既勢,咁先危險,你見支那個d好番再驗都會陽性,根本仲未解決到,當然柒婆見搞唔死香港人就會再放多d支人來
權力在手99%既人都會變爛
可能打得太密
你淨係睇支國駐港機構都幾個,大家一定有功用上互相重疊嘅地方,就知佢個權力架構幾咁臃腫
都仲未計人多可能出現嘅派系鬥爭,分贜唔勻等等問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞