[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#9

1001 回覆
12 Like 15 Dislike
想留長返少少做下中分/64 微曲個種感覺
可以

但最好橋返個形
我自己以前就一星期
而剪髮布 自備四塊
每半年全部換一次

兩三星期拎返去洗

因為我用純白剪髮布+ 我唔鐘意圍頸條領 會wher

而家就隔日噴 一次酒精 /除菌野係個 位呀或接觸到既野

如果真係怕 都只有唯有唔好剪住
畢竟人多 個政府又廢
24小時就可 漂除外

鵝蛋好carry

真係短髮都唔錯 隔離果個我算叫中 架啦,
哦 頭一星期就真係無咩需要或一定要用去黃

髮品店既都係sales
Ocean

搵親ig圖靚客多嘅髮型師 80%都係過度接客 優先處理佢個fd之後我就要等好撚耐 + 電完一兩個禮拜d卷就消失
圖靚其實都係基本既
何況家下有時都唔知係咪佢整既⋯⋯

接客果方面 除左新年聖誕

我自己好少有呢類問題

有自己夾開同專用既人手

所以流程上都好夾好就 而且會有安排

又好少可整左自己朋友先 邊個約好約先準時就順落
咁漂應該點?
電完頭髮超旱仲有小小燶咗咁 係咪冇得救
我見佢都有唔同款通常你建議買邊隻
白色樽serum oil
紅色樽essence sleek//essence forti
感激
想問頭髮幼係咪唔可以漂染?
試過兩次諗住去漂都比髮型師嚇到最後冇漂
但係真係好想玩唔同色
護髮素冇用開, 我好似唔太需要護髮 (?)

佢做法係電左先, 之後再剪
但佢剪都剪得唔多既, 都真係修下, 之前電左3,4個月, 都仲鬈 (本身個頭好撚直)
但今次佢剪重手左...

不過真係唔知點解我覺得個層次唔落gel都唔係太出
巴打呢排係咪髮型界寒冬
我本身係pt洗頭師
依家唔洗番了 佢話cut pt
男 鵝蛋
陰到鼻-嘴,側邊過曬耳,後面遮一半頸
尷尬期有咩建議(全頭留,3個月無剪駛唔駛修下)
Thanks
同問,電完係咪唔洗gel都整到呢個頭?
同埋電完再染係咪會好傷頭髮?
你咁問起 我都想知唔gel係咪都keep到咁既形
一星期內盡量唔好洗
都有既 要睇下佢本身點燶

如果太嚴重直接做巴西2.0 不過會變返直

或者睇下個鬈紋邊個位出事

睇下改唔改到個形

有問題想問

本身有無用護髮素

本身係咪用緊 所謂無矽/有機/極具高清潔力既洗頭水

同埋電之前把頭髮搞過咩
Oil (白白地磨沙透明身?)同forti (黑蓋紅身似化妝品樣?)都岩
Forti果隻造型感覺無咁大

似水份補充咁 手感順同自然

有樣比我望望 用過認得多d
唔係 係可以

睇牌子漂

同埋如果之前無自己上過或做過黑/深
就無咩大問題
本來就一定要用

電完更加

唔用電完手感一定麻麻 莫講話線條

電後只會剪多少少線條或少量髮量調整

咁但係 基於結果做唔到個效果

恐怕你要問問佢點搞

但護髮素係一定要既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞