[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#9

1001 回覆
12 Like 15 Dislike
透一定要透 如果你呢個情況

就咁睇

你算頭大
量會多 但髮柱唔算好粗
係有d 天生鬈咁 所以質感可能會粗糙
每日都有用護髮素嗎?

只係你之前既髮型師或者講出咁既說話既髮型師唔識透

咁好明顯 佢都係透到上重下輕

點解我咁講

其實有地方可以透得多d
(骨凸既地方 ) 保留底部既髮量

或者有系統咁去透 然後下一次集中透返果d 頭髮
(因為有系統去做 所以會搵得返)

切口向內修 會令透或透左既切口無咁鬆散或散亂

但主治到你既問題個方法

係上半做直 下半自己決定

同埋你同事係做髮型師?
樓主最近生意掂唔掂
想黎但屋企人話唔好剪住 要除口罩同人多
Milbon 染髮係咪易甩色啲?比起shiseido,
關唔關髮質事?
唔駛洗頭黎講戴口罩剪頭髮可唔可行
同平時差唔多
正常咁

人流唔算太多 除星期六外

鋪休兩日 比員工休息多d 公司同自己清潔都多左

可以除兩三分鐘再帶返都無影響

我有刻意間開d 人坐

你好似有黎過架地方闊落咪間開少少

不過唔洗格硬既 如果真係好擔心

不過呢場支爆無咁快完 因為支 未 爆曬
髮質一定關 兩隻都易 shiseido 漂後更易 比m
耳邊位唔得 點都要除兩三分鐘

或者你向下向後壓住條線一陣

唔洗頭 唔剪

出過街 頭髮會有菌 其實仲危
唉,遮係要keep住勁快就染
一甩就好金好銅
真正feel到好左係因為第二次染完之後feel到順左好多
依家用緊大島果隻髮尾油
有用護髮素啊
我同事唔係髮型師
純粹傾計傾開

其實一直幫襯開個髮型師
知佢特登中間唔透太薄
因為中間透太薄 會彈起曬
(以前試過啲渣嘅髮型師會咁
中學一梳頭就彈起曬

上半做直 下半自己決定
即係照留返長直?
唔一定 簡深d 黎染
你簡親都係 粉淡 淺系 就一定係咁

或者上歐洲色
有咩護髮產品/ 方法介紹?超長髮做過highlight
同問 之前又電又染 把頭髮好傷
仲有幾個問題想問~

1. 電鬈髮可唔可以用髮尾油架?因為之前幫我電嗰個髮型師叫我千奇唔好用髮尾油 佢話曲髮用左好快會直返

2. 天生頭髮又直又貼又幼又少 有咩方法可以改善?本身已經少頭髮 電完甩左勁勁勁多 宜家真係少得誇張

3. 有冇好用既洗頭水推薦?我想控油效果好d好討厭望落去咁唔乾爽

4. 係咪天生貼同少頭髮會令個頭望落去油d架?有冇辦法可以改變油性頭皮問題?

好多問題謝謝解答
家用洗護 用日本牌子

Lebel milbon dr junior

習慣定期salon treatment 下 (由其chemical 後
明白 thank you so much🙏🏻🙏🏻🙏🏻
可唔可以去你到整
謝詳細解答
我今日地過附近睇,都搵唔到銀盒
有無代替品?
同答左
1) 可以 但唔好用摩洛哥油

2) 無 你已經電左 但吹頭既時侯 可以向曬前dup低 再上返黎 你係長陰定短陰

3) davines

4 係 或者咁講 除左洗護 染淺個頭或啡 都會有幫助 唔好黑色

另外小幼直果個問題 有色都有幫助 頭皮淺色 頭皮若果黑色
會形成對比疏落更明顯
咁你可以剪 向前 半陰果類 即係
唔係貼曬落黎 但又唔係向曬上果種
咁直上 雖然姐白髮落講無咁好

但都唔緊要既
太近唔識偷啫

尾可以做返少少鬈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞