[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#9

1001 回覆
12 Like 15 Dislike
多謝你答我我夾到波浪,但我覺得唔夠明顯,但直髮夾點較size?郁隻手個幅度大啲/細啲?
溫度應該係185!GHD平個隻直髮夾
想補充少少我淨係得近面個執頭髮可以keep到卷,後面10分鐘內直哂
紮到前面 兩邊未夠長放返落黎都唔會唔好睇

同埋其實要剪一剪 唔係厚到同個形都唔同

不過當然 你怕有風險(剪果個唔明)就唔好剪
GHD 直鉗好用
但如果你要做finger wave既feel

應該買三條 好似一個叉果隻
我有
兩條頭髮都有一撻白色野,要用啲力先刮得甩,唔知咩黎,呢啲係咪頭蝨?
我有frd推介我買但其實都唔知點解好用
三條個隻我知!但有冇牌子推介?
同埋想問要噴定型spray嘅話,應該噴完夾定夾完噴?我見到你上面推介 Loreal金色個枝

想問下頭頂個部分係咪要鏟光再生返先出到呢種效果
唔係 但你平時係咪好笠好油

清潔有問題 有d 似 帶耳環 一路無除出黎清潔

然後 係油笠笠有味果d

轉左洗頭水先
Babyliss 有

夾完 唔好用手抓住 夾好曬

再噴

然後 溫柔同慢慢分返開頭髮 或抓
唔關事

係剷既方法同技巧
唔識喎
雜牌?

正常黎講都係比 超市好既

唔係補品多就岩
而且 補品都係睇牌子同質量

都係睇牌唔牌子

而且佢都係賣緊第二隻牌子
而且佢都係一個sales(都係賣緊另一個牌子比你)

點解會咁容易就信 何況好多時佢都未必有呢隻貨

但佢唔會答你無 因為答無你就會走多
通常都係

1.有隻比果隻更好
2. 果隻無出啦喎 用呢隻

Warm tone轉 cool 最好係要洗色

如果唔洗 效果唔出

就算洗 都要睇之前用咩紅上

上過金屬性重或極速色 或自染既
九成洗都係唔夠啞 會建議漂
頭髮本身疏薄,可以剪咩造型好
好!等我去搵下先唔該哂你~
都想搵下你剪頭髮~會唔會有ig可以望下?
我個時都拿住左隻olaplex no 3 架 準備賣單架啦
同佢吹多幾句就隊左另一支野比我

岩岩個次整頭
個女人髮型師搵左助手幫我整highlight
自己就係隔壁set自己個頭
後到個2個客反而係佢親手整
番到屋企 見到有d漂既位粗左 又唔會漂到落髮根

而底色上
頭髮漂左30mins 9度漂粉
個陣都仲有紅色
係攤多15mins 再洗頭先冇左d紅
佢有講到時甩可能會甩番d橙紅既底出黎

咁點解佢當初唔幫我洗左色先漂

灰左 why me
樓主邊區 搵你剪幾錢?
唔係呀,我日日有洗頭,所以頭油唔多

想請問髮線高(額頭差不多五隻手指咁制)+前面陰少少自然卷(J字型個隻)+軟幼髪
燙你第一頁呢隻髮型可唔可以遮到?同埋方便打理嗎?
見到有啲Salon電髮有得揀shiseido或者 L'Oréal
有冇話邊隻好啲
個頭仔細望
內層漂highlight個d位冇貼到上髮根
紮起一半個時好明顯
呢個情況個髮型師有冇責任去執番。。。
#1 有d 舊照

有既 新整si.mon.w

呢期疫情無咁忙 有返少少時間搞

因為有好多人成日話我唔整左好耐
有朋友介紹黎但都唔知有咩類似profile既野比人睇

都係叫佢黎睇呢個post
睇漂粉牌子去決定

重人造色我會用黑人頭多 都會用洗頭水tone tone色 如果仲有紅既雜色(上色前 用綠tone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞