[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#9

1001 回覆
12 Like 15 Dislike
巴打可以搵你搞?keep到幾耐
有少少雜色既金金地(禾草色咁

但個個人喜喜好唔同嘅
真係會有人覺得甩得靚既

有雜色上灰 要吊d 色先會出到 唔係一定走綠
巴打,之前漂過 依家染啡色都會變紫色,想問下如果染番黑色會唔會都好似咁變色
巴打想問電左曲髮,用咩gel頭好?

記得髮型師話搽返d cream再用髮泥,個陣完全無為意,但到依家都唔知佢講咩cream
巴打你會唔會知姐係咩黎?
而家多唔多男仔做熱棒燙?
如果想啲頭髮唔好太攣係咪唔應該做cold perm?
同埋邊隻會keep得耐啲?
巴打 想問如果我個頭係比較長d同瘦d 而且個額頭都高高地 想問有咩髮型係可以carry到
會 變返少少啡
Wax
都多

但熱棒燙電出黎唔夠cold perm 鬆

同埋我嫌佢太工整 因為佢都係一行一行咁去做

其實了解得好同夠 藥水perm 操控性更好

因為我電既時侯 會排位+ 有d 用藥水搽 唔電到咁入

不過
都有熱棒既功用

Eg.頭髮受損程度 落差太多
Eg.比藥水perm 一定係滑身d

但我覺得襟就唔夠cold 襟
鬆唔夠鬆
同埋唔夠多變

咁其實 熱棒既原理同直接上芯(陶/數碼)都係一樣

只係 棒會再準確 同埋短髮黎講好d
Thx bro
我仲以為佢講緊唔知搽d咩保養曲髮tim
有冇邊隻推介
好多架喎

始終長瘦都好過短肥/闊既

剩係唔可以長既all back
其實主要都睇樣 同埋夾唔夾個風格
想請教下電髮會唔會好傷頭皮?
我係巴,本身頭髮比較幼同油性,頭頂位薄D見到鑽位
另外我本身唔GEL頭,淨係每朝洗頭,適唔適合電呢?咁樣大約HOLD到幾耐左右?
九成係styling product

呢個牌子 激安有

同埋其實好睇個形

用軟身既泥都可以⋯⋯

通常我會睇個形去簡或想佢係咩效果
無漂既話要加附加色去做
唔會話好傷
以而家既產品

不過
任何 chemical 都會有 影響 始終係chemical

所以第一劑 電髮藥水我通常用搽 唔用落

好少會掂到頭皮
因為係第一劑先會影響到大dd

三個零月到

幼軟塌少都係岩電
巴打想剪個靚頭 有無啲頭唔洗點gel 我返工無得gel 頭
咩係附加色?有冇推薦?
咁要靠電 男短?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞