[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#9

1001 回覆
12 Like 15 Dislike
唔會做到果隻色

1. 要推淺或漂過上色 一定要底色淺 再上

2.要直上 要溝極速色先做到 如果粗同黑既髮質 更難

如果你而家金金黃黃

如果咩都無加 黑色底直上 雙氧或色碼太高就會變成咁

你幾金幾黃 有無相睇?

你而家上多浸

深到接近黑黑地咁? ok?

黑人頭0.22 溝低雙氧 1:2 雙氧奶
(係for你呢個情況 正常要再加其他野

不過呢條方 一定穩陣 可能開頭有少少藍 好快甩

你試試 隻綠會靚d 如果想再好睇dd 吊少少6-0/5-0 落去 一粒青豆小小地 加返d基色

不過都係要睇你幾淺

如果你再上綠 可能會走青
而家剪髮戴唔戴口罩好
束感係咪孿頭髮可以做到一束束咁?幫手hold 得住個孿度?

想搵啲髮尾油用完頭髮會滑啲,同hold得住少少孿度
頭先打錯字
感係咪頭髮可以做到一束束咁?幫手hold 得住個度?

想搵啲髮尾油用完頭髮會滑啲,同hold得住少
全公司都帶

但剪緊果陣要除

1. 有d 位會阻到

2. 個口罩有機會有頭髮碎⋯⋯
想問用直夾夾頭 落果d打底有冇推介?
同埋點分自己頭髮粗定幼?
你呢隻講法 我會咁做

濕既時侯
(搽少少milbon milk 3 )
呢個主要作用係hold鬈+保護返髮質

乾左之後就對束感處理

我會簡 n油 (台灣翻譯叫做 娜普拉

透明膠樽身
All in one treatment
/
ATS 抗熱

髮質既直徑 柱狀 粗細決定

通常問下你信既髮型師

睇見先答到你
宜家mullet hair 仲剪唔剪得過
無話 剪唔剪得過

岩 就要可以 個人風格野
其實喱d蛋卷頭係係要夾定係都電到
想電 但好驚整到好似呀嬸
多謝巴打解答
本身諗住訂番黎, 但琴日落激安意外地見到, 仲平好多下
隻ocean都可以濕落咁好架?
夠長 淺色 通常電完都唔阿嬸

如後生靚女電
係呀 激安有時都有

電鬈濕落係基準

乾都得
洗頭唔落洗頭水濟用水係咪會長得快啲?
如果清潔就可能一星期兩日用洗頭水咁
唔係

想快長直接用 急急長d frd照正常咁洗
我係絲 想染歐美highlight 但見到好多唔同色
有冇話邊啲組合啱咩膚色嘅人 或者有咩人唔啱染歐美style thanks巴打
仲想開下啲頭髮好易斷 應該用咩洗頭水護髮素好啲?

見到巴打不建議使用 Dry Shampoo,
巴打,因為我是女,黑長直髮,中等髮質,未打算想染色,
但黑髮出街陰出油真係好覺眼,
屋企夜晚用左 wella sp 洗,第二日早上用 Johnson Baby 黃色洗,
出門到黃昏都係好油都,
請問有無折衷方法,出街時可以用一用暫時睇上去無咁油。
如果本身頭髮黑色要染灰色既話係咪一定要漂
應該係話布甸頭咁既款
試下用硫磺梘 去油力特強
我係女 方型臉
留咗長直髮好耐 呢排心思思想轉髮型
但唔知咩髮型啱我最好可以修飾下塊大臉
睇感覺多

因為歐美既風格 對個樣要求又唔係話真係好高

好東方樣都順眼架

但如膚質唔好 唔好染太陰沉既會比較好
Eg: 灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞