[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#9

1001 回覆
12 Like 15 Dislike
面形黎講 就無咩大限制

拿 坦白講

唔見樣 唔睇衣著
真係唔知點答你

有人長髮玩
頹look
復古
亦有見過白白淨留 感覺清新
又有玩band既feel又有
普通紮曬又有
帶眼鏡 書卷味又有
有成頭電
有電下半
有大拋物線
有全直⋯⋯

可以細緻同細分到咁

答唔到你
因為真係好個人 。

仲有一個重點

如果你係一個 點剪短頭髮都好肉酸 好唔順眼
劣評如潮

留長係一定好好好睇。

我將我所知既答曬你架啦
唔好意思太夜無追po 高額長面型可以點剪
個撚個男仔都係剷兩邊
你有冇第二招
有手擸短
有中長
有長

咁岩影既都係啫

何況 都真係多人喜好兩邊短 無咁煩同嬲幽既
好詳盡 咁夜都覆 多謝巴打

依家留到過眼 中分好睇過短髮好多
不過髮質比較柔軟 想問係咪致命傷
同埋留長過程洗唔洗修下髮咁
我自問覺得自己唔適合兩邊剷短
平時叫髮型師唔好剷
佢真係冇剷
但剪短到同剷冇乜分別

有冇d兩邊係有頭髮嘅相參考下
柔軟第時留長 可以用電解決

如見髮尾毛燥 可以輕輕修剪下 用新頭髮做髮尾會無咁毛燥

咁岩未訓 。聽日放假
多謝巴打意見 想問有無長髮嘅example可以參考吓
HI樓主

想問下有咩鎖色洗頭水推介? 之前漂完頭洗一個幾月之後甩哂色好醜
同埋 pat陰成日自動變中分好煩 可以點搞
有咩hair mask同髮尾油推介?
頭髮之前比人漂到接近爛 剪得七七八八
但髮尾長期乾 仲會有開叉/斷
咁咪唔好剷

通常都係面肥或大有呢種情況

我都有

用較剪剪同青咁其實同剷都好似

咁當然我意思唔係咁啦
咁我諗你直接上網搵好d
會多d 全面d
1)長髮影感覺野多
我係室內影影唔出d咩好野

2)出樣較多
影後面 咁同女仔個分別恐怕唔多分到
ok 多謝巴打
Hi 巴打
我想問下一啲關於髮型產品嘅問題

如果想買shiseido嘅洗頭水護髮素想知邊隻系列係比較適合女仔中粗髮髮量中等但有小傷同旱?又或者巴打有冇其他牌子嘅建議

仲有熱療/直療梨花頭係分別係邊? 用paimore 藥水係靚過Shiseido? 因為我11月用paimore 整 3個月之後頭髮已經幾旱又冇光澤 而且上個月又染左頭髮(用shiseido 自己屋企染)

Thxxxxxx
甩曬色就鎖色幫你唔到

而家多人用上色洗頭水

漂後頭一個星期洗頭最緊要

最好 唔好點洗

Lakme 去黃/上色
Q8都可以
或 低鹼

用上色有可能要帶手套洗

長左先分?
呢種狀態 通常我建議剪走去

或直接做巴西2.0

洗護可主力簡日本野

Milbon lebel

Dr.junior 都可以
唔該哂阿
下次都真係識搵上色洗頭水同埋點洗
以前真係隔3日唔洗就算 之後就用番平時d洗頭水洗
試過買鎖色 結果都係好快甩

我係本身係齊陰 次次一長就自動中分 好難搞
Milbon lebel dr.junior

熱療好似係鬈 叫熱療

好多年前⋯⋯ 我已經有用paimore

雖然而家都有(只限漂粉)

ATS電得好過佢好多

Shiseido 電直自然 電鬈都太自然(岩某種效果)

其實藥水唔及技術緊要 。

我不嬲都唔主張 由收費去訂用咩藥水

加乜錢加物錢 用得著就會要用

我連電前電後既護理或Olaplex 都無話特別要另外收錢⋯⋯

我嫌paimore 重複電或之後 個手感似塑膠

因為佢既藥水軟化 既要求 比平時既軟化 要盡 好多

(官方講明)

佢普通或第一次電既髮質 細軟 滑 好似羽毛咁正

但有搞過其他野或自己染泡泡果d

就好一般

而且咁舊既產品又比ig瘋狂吹噓

吹噓都唔緊要 仲要做得差⋯⋯同爛 所以

更加唔考慮用 再者重點係 好多有好過佢既野用

除左做生意吸引人搵之外

因為都真係幾多人搵 同識

好多唔熟行既人 識個牌子名 又有個特別稱呼
然後多人吹棒 就覺得會係好野
都諗唔到點解要用

所以棄用。

因為之前好幾個post間唔時都有人問

耐無人問 提返我想講得清楚dd
係呀
所以我就係知你個陰長左先係咁

所以應該係要剪

如果跟住成個頭剪既次數去剪個短陰

咁都好煩 陰 一個月要剪一次

女仔長 三個月起跳先剪⋯⋯

漂後上色都好睇上既方法同髮質

日本colour 基本上實快甩
漂得乾或爛都會
選色都關事
所以有時候我都草半年先一次過去剪 下下出去剩係剪前陰會窮

原來染髮係咁多學問...真係唔該哂巴打解答
下次想漂個奶茶啡都識點打理點keep 廢事又剪哂再留幾年先長番
上年10月漂過一次頭 如果想電髮最快幾時先可以電?
有鋪頭100-150 剪前陰
或者相熟既髮型師都願意剪既 不妨問問
最主要係大家夾 然後件事又好

所以茶色系colour 漂左我會用歐洲野上
用日本野上色係好靚 但淡 好快甩

你可以用日本既鎖色或上色洗護去做
茶色都有(因為日本牌子)
唔漂反而我會用返日本色做⋯⋯

所以 當中既細節位都好睇你果個髮型師既。
最好剪曬漂既先

要睇你自己有幾多新生髮
但其實漂過係電到
但要睇你想做既效果

但最好既話 係無曬
頭髮幼同薄有咩可以睇落去厚啲?除左用風筒吹之外
同埋頭髮薄既人染髮係咪特別傷驚甩好多頭髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞