[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#9

1001 回覆
12 Like 15 Dislike
明白曬,thx ching
剪既結構方法都關事

薄幼係相對易受損d
但都有方法

Eg日本牌子或過程中加Olaplex 或染完treatment

想問拎起一束頭髮係咁樣係咩意思飛哂出黎 但又唔係開叉
同埋想問其實女仔頭髮厚係咪一定要偷薄比較好因為其實好唔鐘意偷薄完個效果
想問天生頭髮黑 硬 多 厚 有啲攣 做paimore直療會唔會改善到? Keep得耐唔耐?
之前一個星期內做左電染(底+挑染) 之後開晒叉又唔順好kick,一月果陣去左買染料染過個頭,依家好過挑染果陣 順啲無開叉
我仲可唔可以去染 或者淨係做果啲髮質重造焗油好
硬直髮質 基本係咪gel所有髮型 都要噴hair spray
同樣product 效果last唔到5分鐘
但係鬼佬可以last成日
巴打 有冇建議 gel完頭可以點樣洗乾淨啲
天生鬈散

做直就可解決

識減重 既方法同位置

達到有效減重感覺之餘 唔會有毛燥架其實

無話一定減重

但我會做線條質感
男仔如果屋企染髮,主力遮白頭髮,有無邊隻介紹?
任何直都解決到
牌子唔係重點 方法技巧先係

何況有好多比paimore都好 係你呢個情況

Shiseido /ATS

唔會keep 唔耐 不過鬈底有新生髮都會有影響

約半年

我會建議下半會電少少鬈

但要配合個cutting 唔係會電到好大舊

好多髮型師見到天生鬈 就建議個髮尾內彎 做自然少少
其實有時識電 鬈會更靚

而且 就算多髮量 厚 天生鬈 都可以電到自然

因為 到時就算有新生髮 下半鬈 個感覺 同內彎會夾好多
染咁密個原因 係挑出黎既人漂過
變黃再上色?

你再染既染料係咩

做treatment 當然係會建議
再染都唔係問題

因為可以係color 入面加補養品

我想問 密既原因同次數
因為如因漂既挑染其實可以用酸性染料去做
或選色上做處理
會更好
電 鬈 一定幫到你

Styling product 易洗+正常牌子既洗護

Wella
Goldwell
沙巴
卡絲
Milbon
Lebel
Dr junior

中文名係因為佢英文太長我唔記得點串
Shiseido 銀盒 wb8
溝shiseido 正常 wbe8/7

6% 各半 穩陣靚

最好買埋枝 milbon 打底油 隔離液果類

染前打底

最好搞勻完 擺3-5 分鐘再搽會比較好
唔好意思6%各半係咩意思?
我前後染左兩次
第一次係因為見到靚想染
第二次係生左啲黑色出嚟成個染返
shiseido染料
treatment做邊隻好?
Google左知道係雙氧奶
打底油有無話係邊款?
皮膚偏黑紅請問啱染咩色
再加埋我又單眼皮,見樓豬上面話啱剪啲尻頭
除左勁短個啲齊蔭...有冇範例可以睇下

利申: 絲
感激🙏🏻🙏🏻🙏🏻好detail🙏🏻🙏🏻🙏🏻祝財源滾滾👍🏻👍🏻👍🏻
Wb8 wbe8 (各20 g

6% shiseido 雙氧 20g
無漂 shiseido 染 正常唔會咁乾 或者有你講既情況

⋯⋯ 唔好話就咁染 漂完都無⋯⋯

但shiseido既色漂後用唔夠襟 所以好少係漂後用

咁我諗係你之前電 同挑果時個 轉 整得唔好

B5 /dr junior /milbon /lebel

但平常用treatment 會用鉗或機做
更覺有效

唔係就買洗護長用
Milbon 或頭皮隔離乳(ats
最主要佢電既時侯

後枕骨位唔好卷咁上

就算個cut底一般

出黎個鬈都唔會堆疊起左黎

無咁老得黎又自然
我係挑染咁我想問下咩係用鉗同機做 我依家日日搽髮尾油先好啲唔該晒你啊
無爬文 如果重覆一問唔好介意
小妹我由細到大啲頭髮都好厚
(啲頭髮都好粗 大個左 有改善左
有幼返少少 但都係粗)
問題黎啦 我一直剪頭髮都係主要透薄
有同事講過 我唔應該透薄
因為會愈透愈厚 (但唔透 頭太厚好辛苦)
而且上次去左第二間髮型屋剪髮染髮
個髮型師 都話我唔應該透薄
再透啲頭髮就好似八爪魚咁
(我明 因為之前幫襯開個髮型師
成日幫我透到中間有啲厚 髮尾好薄)
想問我依啲情況係咪唔透薄比較好?
有無咩髮型適合頭髮厚嘅人
唔該

利申 頭髮厚洗頭同夏天好麻煩

你自己做?

https://www.carepro-hairmedication.com

搽咩髮尾油 唔好用摩洛哥油
其實髮尾油唔應該係會令佢變好

髮尾油主以styling 咁當然 搽左手感係會好d

但如果洗完頭後感覺有愈黎愈好

而你用既野只有髮尾油唔同左

咁就唔太岩用

因為咁既情況下 常見既問題係因為油包覆左頭髮

而唔係真正變好 日後整頭 之後可能會有d 麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞