[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#9

1001 回覆
12 Like 15 Dislike
最近發現頭髮好多變左金色反哂光咁,想問係咩原因,係咪太傷?
ok唔該晒
整過d 咩黎

漂過?
幼髮質?

平時有無保養開佢
染完color treatment甩剩啲色,再上平時嗰啲染髮劑,係深色返但係因為殘留嗰啲色搞到綠綠地,可以點解決?color treatment啲色好難甩咁
無漂過 頭髮屬於粗 有做開貞離子
睇牌子啦 用偏日本既其實最好

做返偏紅既

我想問

1. 上colour treatment 前係咩色
2. 你諗住隻色係變到點
本身無染開頭?

但你無用開護髮素既習慣?

如你本身無染而又有咁既情況

係太傷
1. 無用護髮素/ 洗護產品有問題

2. 個負離子整得唔好或重複整太多次
1.上之前金金地黃黃地,上左藍色頭幾日都仲藍,甩甩下變左綠,頭幾日洗頭有藍色水,之後剩低啲綠色甩唔走,上左深啡色,但係出到尼灰綠色偏深綠
2.有冇可能變返普通啡色?

咁因為漂唔夠

2. 有呀 上隻偏淡紅既啡

紅同綠係對衡

加紅
有溝淡之餘仲可以無咁易甩

帶紅以外再加少少基色(N
有染 有用護髮素 上次個髮型師話因為我無吹乾頭就瞓 壓住就變金 但我覺得好似唔關事
同埋染電 都只係一年一次
Ok唔該曬,偏淡紅嘅啡有冇例子?
髮型師講果樣野

唔算太關事 雖然濕壓訓 原理上係有

但實際上 係唔會⋯⋯

如果你係染完 (之前)再做直

如又係天生鬈 或佢無就一就個藥水

其實做完出黎係會淺色左唔出奇

原理上係

色粒子係頭髮入面既時間

當你用 膏狀藥水(part1) 偏強鹼性

係會令色粒子流失 如佢本身part1 上無控制得好好
或產品麻麻

係會好覺淺色左。

正常黎講 整完唔會太覺

都關用幾多溫度夾事同藥水處理度
要睇你幾綠去就

但放心
普通既啡紅色 或淡紅色 唔足以影響你變成一個老套既紅色頭

你真係怕 可以上 日本既紅+ 少少 歐洲N色(基色

或者咁講 普遍黎講我會

假設;shiseido R9 (7 份) + 黑人頭5.0 (1 份)

睇情況而定我貪日本色系 既紅淡色唔老套
又偏快甩 拎黎 對對色 幾好洗好用
上左嗰次深啡色原本已經有基色,咁呢次仲要唔要加?
想問吓如果頭頂髮量有啲稀疏,應該剪咩髮型好
到底坊間邊隻洗頭水係補水?
用過好幾隻都係好’笠‘
我都好多頭瘡 見davines 都好多分類 有無話邊款啱啲
多謝巴打解答
想問一下巴打呢啲好似啱啱洗完頭嘅濕水髮型係點樣整㗎?同埋係咪一定要髮質幼先做到
我啲頭髮又粗又硬 但係一直好想試吓整呢啲頭

想問下本身嗰頭漂咗金色
之後自己上咗偏紅既紫色colour treatment
洗多幾次之後有冇可能甩翻做本身隻金色?
都加漂過唔怕

反正你想深
要睇點疏法

但電會好睇d 一定
做咩要補水 如你嫌佢笠

你把頭髮搞過咩黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞