VR 邊隻好? 已入手/想入手都入黎討論下

917 回覆
11 Like 4 Dislike
原來已經出咗
用OCULUS LINK有冇邊條USB 3.0線推薦
見巴哈班人話用有D線會斷/唔穩陣/冇聲
點解OCULUS LINK叫我update部quest 先用得?
但我部quest 係12.0最新...
明明琴日都仲用到
唔係話Quest 用返自己本身嘅能力 唔洗經電腦嘅hardware咩?
想問邊度有得買quest 既 配件(最好香港唔洗等) .
Link,Silicon 眼罩,手制套,耳機比quest?
想攞嚟打pc驚, DCS, Bonework, VR女友之類,感謝
但oculus link都要插線喎
Quest要差電,玩玩下無電又要插住條線差電,變翻有線版?定係插住個尿袋玩

rift s靠USB供電,無電量問題,戴得又舒服d,4眼仔都玩到,長時間玩一定係rift s,不過唔係高鼻的話會有漏光,要淘個遮光套

https://youtu.be/lojfqSb6Dec
咁睇黎我應該都係會買返Rift S
啱啱賣走左個Rift 遲啲特價買個Rift S
1700x + 2080 Super機應該夠哂玩
想問有咩配件係推薦?
quest 有線用rtx系卡 上面嘅usb type C可以邊叉邊玩。
無線用virtual desktop 可以玩steam 同用steam vr,要買 正版desktop app同有d手續,有興趣既可以Google 下side quest
不過我搞完一大輪先發現晕vr,所以都係玩反quest d game多
Quest la,可以冇線,又可以有線;同埋 FB push 緊VR,Oculus 一定最多updates,但係如果你怕 FB privacy 問題就冇辦法啦

(申利:Oculus DK1, CV1, Quest 用家)
自己用開 Oculus Rift 都幾好 手掣唔錯 我覺得有電腦而且勁就 Rift S 再唔係就 Quest
唔知有無推薦邊隻牌子,麻煩嘥
quest link cable有冇邊條介紹

唔想買返黎用唔到/唔穩
想問如果用quest 同朋友連機開咪方唔方便?同埋朋友係vive既話會唔會開唔到咪?
我買左quest,但我用緊iMac,真係成個孤兒仔咁
我down完玩唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞