VR 邊隻好? 已入手/想入手都入黎討論下

917 回覆
11 Like 4 Dislike
oculus quest用黎玩PC既game洗唔洗插住線玩?
可以插或唔插都得
插用oculus link
唔插用vd 串流
琴晚落左order,希望新年有得玩啦
插唔插住線實際上會有咩分別
因為佢本身一體機 只可以玩store 既game 而插左入電腦就可以玩埋steam 果d
落左+1 屌 二月先到
通常都會快過預計時間幾日
屋企唔大, 唔好買vive
用唔到佢個room scale即係晒錢
thanks 2070super 準備開波
ching, 有無興趣放對base station
如果有空間,想要最好嘅tracking就一定係vive pro,用base station 去tack 手制一定好過用頭罩鏡頭track, 我自己打beatsaber打開ex+就一定會揀vive pro.

如果係日常玩下d 小遊戲睇下片就唔洗買咁貴,oculus quest 就夠

利申手持rifts 同vive pro, rifts 喺屋企玩,部vive pro 放左喺studio
你淨係要對base station? 原本果對壞左定點
其實我想成套放 冇咗對base station 應該冇人肯要
唔係, 想加多對
有時去到對角位背住個sensor就track唔到
好似你咁既地方我應該買5K pimax
可惜冇地方
我有個oculus rift 2080 ti PC
但嫌次次捐枱底插DP線 又要裝2個sensor 好麻煩 玩左一兩次無玩
想換第二個VR 唔知quest定rift S好
主要鐘意玩槍game同賽車
quest 配link 有冇延遲 想用嚟玩beatsaber
冇乜延遲,玩Steam Game好正

btw Quest自己本身就有beatsaber
用緊rift S, 勝在平,唔洗set sensor, 1條dp + 1條USB就搞惦

上網睇review quest頭重尾輕,好易攰, 有部勁PC就唔好買
成日拎出去玩/冇PC先買quest
vive pro性價比唔高
有budget就直接上valve index啦
無知一問,如果用quest 連唔連到ps4
想買隻vr 睇戲打機,玩埋ps4
但google 過psvr 好似好廢低清起格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞