VR 邊隻好? 已入手/想入手都入黎討論下

917 回覆
11 Like 4 Dislike
開始玩到悶
2手Quest 64GB 換咗頭帶 眼罩 手帶 唔知 值幾錢
打到 對聲音敏感果隻野
之後開始hea玩了
果到係高潮喎
想試下vr game spec就得9700k同2070s 有冇邊隻vr好
其實真係隻隻都ok...
2070 基本乜柒都推到
睇番budget 地方 用途
跟價錢排,價錢基本都可以當質素。
老任/GOOGLE/SAMSUNG/小米-->PS-->OCULUS-->HTC-->
VALVE INDEX-->PIMAX

實用性最高我覺得係OCULUS 特別係QUEST 可以完全唔用線直接連就OK 都可以揀連電腦玩STEAM GAME 睇片

講畫質同追蹤好既應該係VALVE INDEX 但係要既地方就大少少。

PIMAX 雖然大陸野 但係吹到上8K , 我未試過差唔多成皮野HKD , 2070推都差咁D

最後 我認為宜家VR技術唔算好成熟 玩既GAME既模式都好有限
買過平平地既等佢革新好過 好快玩悶
睇外國YT, PIMAX比人屌到喊 index 都好多野壞,但售後基本上你一講就會直接換比你
1000 USD嘅售後係唔同啲

聽講oculus 會出pro
當年去日本SOD玩VR AV 用既都係PIMAX ,不過4K 8K 太撚貴買唔起
又冇電腦推
BTW PRO還PRO阿 都冇GAME玩 我宜家都係間唔中玩下BEAT SABE就算
8K AV,當下有冇流野出嚟

我到依家都未買到 幻想緊下一代會係index 嘅spec ,rift嘅 wireless

我想玩下VR 賽車,skyrim , half-life,VRchat 之類 音樂驚我手腳唔協調好難搞

你覺得玩VR有冇機會減到肥好似switch咁
vr 實減到 你玩下beat saber expert 已經ok
Btw vr 做運動既話 地方要大d 因為好似ringfit咁 佢只係detect 你手制上下左右 同幾粒制 VR 好多時精確到深度同每隻手指既活動 而唔係單一動作
做運動都係比多個借口自己買但依家冇貨

有冇睇過佢地啲hand tracking 手套
本身OCULUS QUEST 已經軟體UPDATE左手勢追蹤 (HAND TRACK)
但係因為硬體既限制(QUEST 得鏡前果4粒前置)冇手制始終差D 同埋宜家冇乜SOFTWARE 支援

BTW Hand Track x Wireless 肯定大勢黎 。 宜家D GAME真係唔算好得
未入手可以等下一代 但係等一代又未必有突破 一陣好似IPHONE咁 係咁UPDATE D SPEC 但係冇技術突破其實都係哂氣 最後唔知等到幾時, 不如宜家3000$左右買個試下咩料先好過自己估估下OR睇人玩
係準備入手架啦日日上官網睇rift s 有冇貨,我感覺好似會係慢慢update新野,下一代唔會有大upgrade

啲人有試過個 hand tracking 話搞到自己好似 handicap,不過學你話齋,就算有啲game都唔support
溫馨提示 rift s 要插線 quest 唔洗
但係rift s好似畫質好啲

其實我都未諗定,wireless 好似fit
https://www.pcmag.com/comparisons/oculus-quest-vs-oculus-rift-s-which-vr-headset-should-you-buy

Lower resolution than the Oculus Quest.
解像度仲低過quest
但係我記得rift s 刷新率係高d
係喎,Sor 多左8Hz ? 72 vs 80 Hz

咁rift s 有咩好處,其實我會玩電腦game 多
rifts 平啲(之前)
除左刷新快d 我真係諗唔到 quest 都可以插電腦 不過要另外買條線 200-400$左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞