VR 邊隻好? 已入手/想入手都入黎討論下

917 回覆
11 Like 4 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=h_Z6LEVoVYQ

但係 rift s 佢係話好啲同埋我房細都好似冇必要wireless ? 不過quest 就有handtracking
房細先要wireless 下下有條線好撚阻住
同埋我都係電腦係房之後駁出廳玩
認真 絕大部份game 你真係預2米x2米
點解你會覺得房細有線會係好啲
不如我咁講啦,就算你房大房細,有線都唔會玩得爽。
無線先至係王道
利申:轉用無線返唔到轉頭
rift仲有個好處就係舒服(review係咁講)
quest要買下補品先會用得舒服
但其他方面我覺得quest都叫做贏哂
咁我就G得唔夠2×2
巴打你由邊隻轉去quest同埋我覺得要叉電玩好煩
呢個都係,個個都嫌quest 頭重
好多台仔覺得rift s > quest
可能佢地駁pc多, 高hz少少好啲?

我就覺得 如果你係第一次買vr headset 就買quest
到時想追求resolution 同埋hz 先上index or 未來會出個啲
如果我連pc ,係咪買64GB就夠
yes
只有少部份要買quest store版
beat saber, visual desktop個啲要無線先爽既game/software.
同埋quest版game多數都唔係好大size
vive pro用家
月頭響steam買左對index controller
等緊集運寄黎, 好期待
htc果兩碌假鳩真係太大碌
VIVE 比人屌到地底泥咁
BTW 等包膠
有冇玩過144 同 90 HZ既VR既巴打可以分享下
個差別有冇平時睇電腦嗰個感覺差咁遠?
諗緊PIMAX直接上8KX 定 5K+
主要考量係144同75 驚好難接受到75
其實冇對比就冇傷害 你基本睇幾分鐘60HZ 你就會習慣到60HZ 除非你自己一直有對比 如果唔係真係唔係差好遠 因為理論上一秒24.97已經夠。60係相對上流暢 。 除非拍埋 我用緊75HZ MON 同人地200HZ MON 真係差無撚幾
反而4K,5K,8K 真係差好遠
因為佢係2邊加埋4K,5K,8K 低清D真係會起格。
係 我都係咁同人講
宜家3000$ 平平地咪當買玩具
我自己玩左2,3個月都開始冇野玩,宜家就等技術大突破就買下一代。
反而未買果D,你永遠等更新你等多十幾廿年都一直KEEP住會出新技術,
好似PS3 等到PS5 果D仲問緊買唔買PS4 果D一樣
咁我都係買5K+好了
剩低嘅換電腦MON先~
唔該巴打
d人覺得唔值呢個價
但係我就覺得玩VR唔用steam個tracking始終唔夠過癮
不過屋企唔夠位玩就真係唔好買index/vive

HKT一代理pro我就鳩衝左
index如果肯俾香港代理賣我都會買

PS. 屌你老母HKT, 做代理貴過其他地方咁撚多
插完線quest入面揀啟用link
如果條線work 佢會彈出黎
之前有個oculus dk2
又重又低解像又有線又低fov
個screen door effect又太顯眼
搞到果陣時對同期VR產品都有d卻步

但近排又身痕想買個新vr玩
上網爬文好似近來既vr都各有弱點

Oculus rift s=唔夠高解像
Htc cosmos=手掣偵測有問題(?)要買elite先得,但我又無位裝個偵測台
Valve index=唔合面形,唔比帶眼鏡,香港無得買
Pimax=高解像高fov但最平既4k都勁貴,電腦都要勁貴,好多野都要set先對應到,香港無得買
Star vr=同上

有無一個大家會推介下?
定係要再等下一代
睇番budget姐
Pimax 樓上有人講多bug 會disconnect 因為大陸野 你明架啦
Oculus quest 絕多數好評又平 可以玩住先
oculus quest用官方光纖線畫質會唔會好過virtual desktop streaming?
我用普通usb3.1線朦過virtual desktop streaming
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞