【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
好文,講中左核心,香港人一向都是生活在虛假的美好世界,然後在這場運動才直視背後的黑暗
另外,果D震憾畫面一定要有CONTEXT,
得個震憾無咩用,要夠SoLID先得。
Push
多謝Gay巴
寫得好,有啟發性。
建議 樓主 未來的長文,
可以 打 小標題 同埋 分段好啲,
等 容易閱讀啲。
又想sell熱狗嗰句柒句
Push
我諗樓主唔係其係叫人唔好叫,係想提醒人我地心理上應該要有咩準備
我們的代表大會應該號召全黨提起警覺,注意每一個工作環節上的每一個同志,不要讓他脫離群眾。教育每一個同志熱愛人民群眾,細心地傾聽群眾的呼聲;每到一地,就和那裏的群眾打成一片,不是高踞於群眾之上,而是深入於群眾之中;根據群眾的覺悟程度,去啟發和提高群眾的覺悟,在群眾出於內心自願的原則之下,幫助群眾逐步地組織起來,逐步地展開為當時當地內外環境所許可的一切必要的鬥爭。

Push
樓主出文好言相勸、苦口婆心想帶討論風氣,換嚟都係大部分人留低「推」就算

認真講,大部分香港人一直以嚟都係被圈養緊,只係轉咗一個更加漠視香港人嘅飼主;一日無一個實際動搖到成個社會嘅實際改動(咁講好仆街,但好多人睇到被捕被殺嘅手足都好,都係徒以「比嬲」,同路過見到街邊有人乞食覺得好慘一樣)根本就唔可能有咩救,唯一睇得到有希望嘅就係拉咗幾千人後換嚟嘅「黃色經濟圈」(打破紅底集團壟斷香港命脈嘅機會),又或者真係地下武裝化(不過大部分人又會話黑警劇本、割咗先算)
即係吸納更多和理非變成勇武
同建立右翼民族主義
幫你推
地區工作
好老實
你最後個段所講既野
好多人都未有呢個意識
好多人只係想爭取五大訴求變返以前既香港
但好似你咁講根本以前既制度都已經係腐敗
無制度上既改變唔係真革命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞