【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
做咩呀,好出奇咩
甴近平
改做

光復香港 革命時代

我覺得要清醒嘅大家都講得出自己想要乜 然後先可以感染身邊人 可以睇下我之前既reply
我地一直都係政府既大話之中長大
成個香港根本就係唔正常
所謂既繁華同生活富裕係建立係壓榨數以百萬計既奴隸之下
基本上係香港連衣食住行都好唔合理
剩係香港冇工會同包攬訴訟就已經好撚痴線 成件事對基層一啲都唔合理
成個香港都好似係為左有錢佬而打造一樣 所有野都係對佢地有利
最恐怖既係竟然有唔少人習以為常

而我地就係要改變呢一個咁唔正常既環境同制度
而唔係單單係因為仇警先至出黎
咁先係光復香港 時代革命
巴打非常認同你講嘅嘢
除咗五大訴求,香港一直乜都唔係
有無數無數嘅問題存在,
但大家只會視而不見
冇夢想、地產霸權、 填鴨式教育、工時極長等等
完全係一個已經窒息緊嘅地方

但係又好似無能為力去改變
藍色老竇成日都話中共一直都會係背後操控一切
佢話我哋冇辦法改變

其實好想問我地係咪真係可以改變到
而家嘅抗爭好明顯真係係一個疲勞嘅階段
如果冇突破,可以點樣救自己嘅香港
樓主寫得非常好。可惜推唔到
滿足到一部分人嘅生活需求 而好多低層次嘅人唔渴求更多 自然唔會走去革
睇咗巴打你第18頁個reply,講真我覺得我哋需要一個新嘅政黨去代表呢類思想嘅人,雖然話泛民/民主派喺今次運動進化咗唔少,但係佢哋始終仲係停留喺舊框架入面唔會去接受呢啲思維
Push
好文
巴打寫得好好,精簡、濃縮晒香港67年之後既重點,我想講嘅嘢你都一一講出。

利申: 香港研究jj
香港警甴 時代垃圾
文長, 讀曬, 再諗一諗, 的確係咁既一回事
好清晰
推 寫得好好
多謝你打呢篇文出嚟
確實有好多香港人未明白呢句口號點解,而每次我嗌嘅時候心入面都會覺得好沉重,究竟呢句口號對大家嚟講係咩一回事呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞