【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
年輕抗爭一代同中年和理非係有明顯嘅思想斷層
你嘅point係?
推推推
哈哈哈哈 到而家先黎諗自己叫左成半年嘅口號係點解同點實踐?無咩野我出返去先
最慘係有人信咗,真係坐言起行,但發現原來得自己係會落手落腳做,久而久之,就好似狼來了咁,冇人做。
短、中、長期目標係咩,呢樣要集思廣益下,做到咩程度先達標
有左目標行動上會清楚啲,依家搞黃色經濟圈/工會其實就係打經濟戰,有錢/經濟利益先可以增加bargaining power
最後要有咩成果出黎?
短期係警暴問題/釋放義士/2020普選立法會,咁中期可以係雙真普選,長線可能係脫離紅色資本/獨立
惟一問題係要提出同整合到一個大部分人都認同嘅目標,而大家根據呢個目標去各自努力
另外如果近期文宣太集中警暴嘅話就要俾啲意見同方向文宣組,等佢地可以加番啲eg. 人權法案要求2020真普選,否則會撤銷獨立關稅區地位

勇武到樽頸嘅話,就轉方法,唔好成日用同一招/突然用番舊招,和理非其實都好多冇被捕風險嘅野可以做,最緊要有人提出同實行
琴日先見到話要塞死商場屎渠
悲但真
其實好明顯志在分化同屌醒手足文
文字表達都唔同,屌醒手足係講埋解決方法諗深一層,可能我以前睇熱狗文多,易聞到陣味
警暴出現,係因為黑警有權力?
佢既權力其實係來自槍械
但點解警察一定要有槍?

而當人民同黑警既武力唔對等既時候
兩邊武力升級,到最後點都係人民蝕底
黑警呢個時候就會食住上
衍生警暴

暫時只係答返警暴呢點
一直都係咁諗
抗爭要由生活做起
因為不公義已經滲透各個層面
但係最on9係真實生活咁諗 人地都係當傻仔
唔係話以前 講緊而家
講緊好多呢個運動標籤為黃嘅人
唔好誤會 不割席
我諗佢地無錯 我咁諗都無錯
有咁嘅諗法而先去抗爭嘅人係少數
至少係可見嘅未來都會係少數

呢樣野要深耕 而且要更加多資源去做
先可以改變全港嘅抗爭文化

呢一刻記在心內 繼續做野
手足加油
革自己的命,無錯
其實你從小就在謊言長大,你在收音機上所聽,電視機上所見,教科書上所寫的是時代給你的謊言,請撕開畫布,直視背後的黑暗。

呢句好真實
好文!
面對現實 香港一早變咗樣
的確要明白自己想香港點樣光復,先至會知道自己企出嚟嘅意義,單憑用警暴嘅仇恨同怨氣動員,只會被政府牽住鼻子走,而且信念嘅堅持一定會比一時嘅情緒維持得耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞