【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
推!

跟住睇下出面個個post都話完咗完咗
今日集會,24聖誕遊行,11遊行
完?

咁脆弱嘅心態不如去做番港豬算
唔係次次開花先叫有做嘢

睇下攬炒巴一直都未放棄
連登仔就因為吹唔成開花就完啦完啦
so sad but so true
我無野再補充
推呀屌
Push
Push
根本就係要港獨先解決到問題, 都過左半年啦, 好多人仲幻想係中共操控之下可以爭取到啲野。有咁多手足被自殺同被捕,最後都係得個撤回送中條例, 係一個本身就唔存在既條例呀!佢要同你玩,咪慢慢推啲惡法囉, 每條又用半年抗議, 睇下我地捱得幾耐。

就算真係爭取到咪又係任佢玩, 我又唔信到時爭取到五大訴求, 啲人就真係好開心咁煲底見。
你寫既主point同我近牌寫既一篇短評差唔多
呢種schizophrenia 源於結構同價值既一d矛盾
跟住可以從action-inaction 既角度諗吓香港人既心態點解咁幼稚
另外亦可以諗吓革命既本質係乜
香港係咪真係要一個革命
我個人唔同意民主係唯一解呢個點
因為香港既問題係經濟結構
民主可以係一個解
但以香港既social condition黎睇
我唔覺得會解決倒真正既問題
甚至可能會深化
政治上既問題唔係佢冇民主
而係政府太弱 極之ineffective
如果CCP派個有遠見 又有執行上既effectiveness 既人落黎管 (當然 你可以用明君論既問題黎駁)
咁係冇問題 非民主都可以係一個解
要革命就唔單係革個政府
而係革埋個經濟結構 但如果呢樣野係你地想要既
咁你地就唔會schizophrenic 了
民主有樣野好就係佢可以成為一種政治麻醉劑
令真正當權既階級同公眾政治脱勾
咁或者香港人就變到好似matrix咁
不過後生一代都係dispossessed
怨氣依然會響到 唔會因為民主而magically disappear
究竟你地想要既係一個乜野reality呢?
希望你地自己好好諗吓
Push
藍絲們有句打稻草人的弱智批評:「以前英國佬都冇民主架啦,唔見你嘈?」

雖然殖民地既時候,香港都係無民主,但係有非常大既自由度,同埋三權分立,互相監察既英國式良好制度,先造就左國際金融中心既地位

以家香港一步步斷送以上所有我地引以為傲既野,剩下來既香港仲有乜係度

答案:無
有無人而家已經灰灰地
Push
好多手足會氣餒,好似做乜都無用

但係就係因為我地對手強大,我地只係好細小的存在,正正因為咁我地先可以振撼全世界,我地香港人係抗共第一線,台灣係第二線,我地主線任務要connect全世界加入我地一齊抗共,say no to CCP and China Products

我地要加倍努力建立我地個黃色經濟圈,除左為抗藍、中資外,仲係為被捕手足將來重投社會得到支援,手足不是condom,我地要重建新社會黎迎接佢地回歸

另外,仲要攬炒加速支爆,每個星期都和理shop攪到商場做唔到生意

和勇合一,先係我地最大既本錢
Push
好文必須推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞