【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
幾個月前嘅我都仲係覺得獨立冇可能 諗嚟冇意思
經歷咗喱段日子 先發覺唔去諗就真係永遠都冇可能

當然唔係要所有黃絲一秒鐘由不獨變支持
不過都好想由同路人着手 逐少逐少説服佢地
喺呢個post truth era大家都只係相信自己,加埋social media嘅同溫層,會令到人覺得大部分人都同自己諗法一樣,所以一見到檢討就會下意識覺得人哋係搞緊分化。
要不斷提醒自己,世界上係唔會有同自己思想完全一模一樣嘅人,所以有唔同意見好正常,be humble
難得呢度仲有高質文
所謂時代革命,是我們認識到香港的沉淪,認識到時代的邪惡,於是我們必須起來,拯救自己。

警世
有時睇分化post反而會諗有地方被人地捉到代表做得唔完美,應改善
聽住收音機播嗰啲政府api
乜嘢重建香港、交通燈好重要、唔好阻住警察做嘢
就警剔自己 當權者其實隨時可以換個narrative 竄改記憶
再好似以前咁 不加思索地接收資訊好危險
講得好
推!!睇標題以為係ON9文,睇落先發現好有價值好值得細閱。
正正係呢個環境孕育左咁多藍絲港豬
我覺得要獨立都要考慮一啲好基本的問題,香港的經濟近年已經被中資入侵左,齋講股市金融,香港同中國已經好難分割,如果要完全獨立,必須要找到可以自給自足,發展經濟的道路,可能係要着重返一啲產業,例如製造和農業。
呢啲嘢係短期內係好難搵到一個方向,但宜家大致已經有一個初步共識,就係發展黃色經濟圈,將一部分藍店,甚至中資踢出,再慢慢取代佢哋的位置,但佢哋資金宏厚,係咪咁易離開呢個市場?加上,黃色經濟圈裡面的錢,一定有一些無可避免一定要流入中國/藍店/地產,所以現階段,真係一定要齊心罷買,罷食,慢慢一步一步做,而且呢樣係成本最低的方法了,不會流血,不會被捕,但成效係要長時間先睇到,而且要長時間堅持。
push
push
手足
我有睇哂

呢個根本係長期戰
革命唔會一蹴而就
我哋係要不同方向去做
散播革命種子
擴大自己圈子、放眼終極目標

就係扳倒呢個港共政權
好文
好文 推啊

都係果句,香港人太醒,醒到呃埋自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞