【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
Good post
問題係唔好當咗佢係口號,
佢係香港人嘅責任,唔好遊行鳩叫完以為救咗香港
我地有必要開post去討論本土派同勇武路線
呢d人太短視/自私
唔顧下一代覺得自己呢一代仲有自由就夠其他唔關佢事
或者自己搵夠錢就走
十年前中共對香港控制未有咁嚴既時候就覺得無民主都無所謂
完全唔諗下個獨裁者方針一轉就含撚
若果無完全自治
稱得上革命咩
咁樓主都有叫人幫手推既
香港人既覺悟始終都未夠
五大訴求入面正係聚焦係成立獨立調查
但現屆政府又點會查返現屆既問題?
去開遊行集會就知道 最重要既訴求亦係最少人強調既訴求--雙真普選
唯有呢樣先係打開其他訴求既鎖匙 先至有得選到代表自己既政府
不過D人覺得太難達成 難過獨立調查就暫且skip住先
依家係人權法同馬格尼茲法既助攻下 係迫使中共俾香港人真普選既最佳時刻 點樣做呢? 可以參考下加拿大總理杜魯多既做法
要求美國將釋放兩位加拿大公民作為同中國簽成貿易協議既條件
其實香港人一樣可以咁做 中國想同美國達成協議
就必先將真普選加入去協議條件
依家係中國最弱最被動既時候 一錯過左就冇架啦
好文
呢場運動前 係世世代代既香港人對政治冷感 太過縱容搞到一直累積既問題一次過爆發 我相信曾經有人發現 但大多數人寧願當自己睇唔到 輕輕一兩句帶過就算
大把呢種人 始終未燒到自己 咪唔會醒
佢地有野食 有酒飲 有閪屌就得咖喇
推 樓主投稿去立場啦
睇曬我要變革了
宣傳下,大家幫忙文宣,係fb,ig,tg,Twitter 同你身邊既朋友,多一個都好多

[主線任務]聽日1530嘅維吾爾族集會獲不反對通知書
https://lih.kg/1791988
所以要多啲人再次覺醒,
情緒主導嘅社會運動唔會成功,
需要話比人知你係爭取緊啲咩同對佢有咩重要性
P牌推唔到
我幫你喺WhatsApp share出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞