【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
後生既首先要放棄 「萬般皆下品 唯有讀書高」既心態

放棄對沙紙既追求

知識唔等於學位
我嘅point係其實我地冇great過
多謝大家
曾經有主持問梁天琦覺得香港最大既敵人係邊個,係香港人定中共,佢當時答中共,我當時都覺得係,但今時今日睇返就知其實香港人自己先係最大敵人
push
Push
我有我嘅堅持,短point還短point,長文就係長文
Push
講左好耐喇呢樣野 當時721去中聯辦果陣第一次叫呢句口號 你知唔知果陣大家係帶住咩心態? 果陣敢叫呢句口號既人一半都冇 叫得出都係帶住覺悟
最初機場和你飛走去叫已經有講過呢個問題 但去到而家呢句已經唔係話轉就可以轉既口號
好多我地以往嘅觀念都要擺低,革自己嘅命
推!
好文
我相信香港人嘅心仍未被磨滅
同意
我有黃絲朋友昨日share信報一篇評論
內容大致係
「好多人唔係想搞咩港獨,而係想回復以前香港比較自由嘅生活」
我見到就覺得應該仲有好多香港人(even支持今次運動)都唔係想搞咩革命,唔係想抗中共,只係睇唔過眼政府同警暴先會行出嚟
要全民覺悟真係要時間
不過今次已經係抗中共最好時機,錯過真係唔會有下次
最大嘅敵人就係自己,呢句好似好膠,但真係幾時都啱用
願景係好重要
光復後得到啲咩?失去啲咩?攬炒講左咁耐 點解話唔怕攬炒係因為我地覺得會比以前過得更加好 但呢個更加好好似冇咩人倡議過 要承認有堆人真係唔想改變或者害怕改變

我自己咁睇嘅
門面野:
1. 藥房/金/珠寶舖等嘅店舖數量大幅度減少 拉返低店舖租金 令到多啲小店/食店可以做得起
2. 增加支那仔單程證落香港嘅難度 令到香港嘅旅客多元化啲 同時由於三寶嘅店舖數量減少而遏止水貨客生意

政治上:
1. 好基本 全面普選 有完善嘅公投制度同彈劾機制 邊個咁叻走去奶共可以即刻踢番落嚟
2. 利用"香港"而非"中國香港"嘅名份去同任何國家/城市做外交合作

經濟上:
1. 遏制地產霸權 但係唔好好似85000咁柒喺攬炒之後即刻大量提升supply 要gradually地將樓價帶番落可負擔嘅水平
2. 公屋嘅審查要大執 唔可以再比公屋富戶呢啲情況再發生霸住啲樓
3. 喺黃色經濟圈成形下 可以重組現有商會 以香港嘅利益去deal所有trade package

暫時有呢啲諗法 希望大家唔打出黎都自己心入面有個框 比啲信心自己亦可以說服其他人
其實燒左好耐,就算冇反送中
剩係醫療、勞工待遇、樓價問題每個人都避唔到
不過一路以來大家竟然覺得冇問題
「個個都係咁架啦」「咁唔係可以點姐」
我民智未開既時候就係咁諗,多謝大家點醒我

利申:20頭廢青
唔該香港人學Bolshevik精神
(唔係叫你學佢哋專政)
唔好放過任何一個學習既機會
無論你讀文定理科, 你既知識分分鐘可以用於革命上
仲有你無論係一名廚師, 清潔工或大學生, banker都好
都不能放過任何一個學習既機會
Bolshevik仲會組讀書會去互相學習, 討論
(讀書會裏面仲會細分唔同圈子, 根據對marxism既理解去分)
一d研究Marxism好耐既人會主動走去傳道, 將理論簡單化, 務求人人都明
依種精神係非常值得香港人學習
值得一睇
去維持呢場運動靠既唔係憤怒
而係反極權,推翻舊有制度既心
推,革時代的命
香港人需要一場啟蒙運動
留名陣間睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞