【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
極高汁警世文
mo follow but tui
我成日都覺得,今是今日一齊罷工示威都係食得無咁好(唔計發瘋警暴),又唔會完全無得食。
係唔係要咩都無得食果一刻先願意走出黎,先知道,香港人半年來做緊咩…
好早就覺得香港要民主只可以港獨
乞到中共比雙普選又真係民主咩? 中共一樣可以有大把方法赤化香港人 無論點香港同支那都係會有千絲萬縷嘅關係 無辦法真正建立到香港呢個民族意識
我覺得要時代革代其實就係要港獨
不過出街問一定無邊幾個會答你佢要香港獨立 大部分都係想過番咩事都未發生嘅港豬生活 就算係中共統治都無所謂
我覺得今次可以connect咁多香港人真係學梁繼平義士話齋:「係痛苦」。香港文化太多元,有時真係好難分邊啲先係香港既獨有文化,我自己覺得香港既粗口/俗語其實好特別,但呢啲始終唔係主流。

要推動本土文化進而建立民族性係真係唔容易,反而利用「對中共既恐懼」更能夠團結香港人
我成日都覺得我地今日既敵人係中共,聽日就可能係全世界。因為抽香港人水既唔只有中共,冇香港全世界邊有咁多生意同大陸做?香港人死做爛做但係榮華富貴就同香港人毫無緣份,啲錢就落哂中共同其他國家袋,但係大部分人根本覺得冇問題!

我想講既係香港人實在太睇少自己既地位同影響力,係講緊對全世界既影響力。班藍屍成日叫我地唔好搞亂經濟,係因為佢地都明白冇香港人做野全球經濟食得屎啦!冇香港哩個被英國殖民過既地方西方班商家會敢同大陸做生意?

香港根本係一個我地唔做嘢就全世界都冇飯食既地方。所以班藍屍既經濟論根本講唔通,我地先係全球經濟既話事人。我地想要既,冇人可以話唔比!

咁到底我地要爭取乜?我地要爭取所有野!咁多年黎我地為咗帶動全球經濟失去咗啲咩我地停日就要全部贏返黎。小至金錢,大至社會和諧,我地全部都要。

我唔係想鼓吹我地要要脅政府同全世界,但係事實就係我地近代香港人所失去既全部都係個無能政府同埋所有經香港同大陸做生意既國家欠我地既。以前我地唔把握哩個機會,今日我地就要佢地還清同香港人既債。
對唔住,我呢隻港豬以前真係咁諗,但我依家終於明白,一日係中共治下,香港人都唔可以用呢片土地既主人
葉問個仔學校打交被趕出校,佢自己又確診cancer
飛去美國幫仔搵學校,華人受歧視欺凌,葉問制止欺凌,得罪美軍陸戰隊軍官。李小龍美國出書、收鬼佬徙弟教功夫,引起唐人街華人武術界不滿。李小龍有美軍徒弟想將詠春引入部隊,受空手道教官打壓,派人去唐人街踢館,被葉問狠狠教訓。美國軍官同時派人打傷大量唐人街武師,搵移民局拉人。最後葉問入軍營挑機,打贏軍官。最後放棄個仔留學計劃,親自教個仔詠春。最後病發身亡。

而家功德林叫8人餐送8張葉問飛,12人餐送12張,除左葉問仲送家有喜事,都係黃百嗚條藍狗嘅,所以見到戲院半full唔洗灰心,過半數飛都係派嘅,因為唔止一間餐廳派飛送飛,大家努力係有成果,新上就狂派飛,手足成功收黃百嗚條藍狗皮
不過我覺得暫時未洗灰心住既 半年只係個好短既時間 香港人迷失左咁耐 要一下子醒哂係好難 但都多謝樓主提供左個空間比我地反思

接受香港獨立未?
脫離獨裁既制度
唔好再接受中共為我地度身訂造既惡法喇

今日你只係被抄牌
聽日就會演化成拘捕
今日你好彩無俾狗丟落海
聽日佢當街合法射殺你都無仇報
根本就無得避

群起 武裝 攬炒 拉攏外國勢力
你可能唔想開戰
可惜中共已經準備好殺死你
同意
香港要改變制度 推翻極權 先係革命
up
所以英國佬都係當我地係棋

我地只可以睇下邊個對隻棋好d
真係講得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞