【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
Push 睇曬
我想問下
當香港人真係認清左呢個現實嘅時候
意味著我地要打嘅戰線也越來越越多
有無方法可以集中到火力
俾香港人面對咁荒謬嘅社會
仲有清楚嘅方向
Push
香港97要回歸個一刻其實已經注定玩完
認同呢位巴打, 大型社會運動無可避免要靠情緒去鼓動, 二百萬人冇可能有同一個想法, 亦未必每一個人會咁仔細去了解

口號呢樣野, 我覺得無需太過咬文嚼字, 而且叫左五個月, 出埋旗幟, 外國手足都用緊, 已經非常具有象徵意義, 好難改, 亦暫時冇其他野代替

你一改, 就會好似之前出現六大訴求咁, 叫唔齊, 好影響觀感同氣氛

香港人真係要提高自己嘅政治意識
樓主好清醒
本人指的「光復香港」,意思是將香港「光復」回舊日般面貌,如市民可以如往日般享受各種自由,重歸安居樂業的生活,參選者亦可以如《基本法》第二十七條所賦予而享有言論、新聞、出版的自由,不會因為政治傾向而被取消參選資格,選舉主任可以回復專業,不受政治問題的干擾。
「時代革命」就是指在這個時代,我們必定要透過大型的變革,才可以使香港繼續向前,回復昔日的光輝。

「革命」一詞本身,在此不應解讀為「一種流血並推翻政權的行動」,而是結構和思潮上的大變革,就如「工業革命」、「技術革命」等,就指是一種在該層面上的大變革。而「時代革命」的真締,就更像是一種「世代更替」的意味,讓年輕人帶領社會變革,推動民主發展,捍衛香港的自由、法治。

—— 張秀賢

簡單黎講就係
Make Hong Kong Great Again
Change Now
其實目標係面前就係民主化,之後嘅嘢有咗民主我哋再一齊砌香港嘅藍圖
文字係真係可以感染到人 樓主加油

根本成個社會制度有問題
不過之前香港人淨係覺得有飽飯食有工返就無問題
人哋有幾慘都唔關自己事
一直苟且偷安 直至我哋嘅沉默引致政權愈發腐敗
引致愈來愈多嘅問題 到最後真係燒著自己先識醒先識反抗

香港人真係要諗清楚除咗追求五大訴求之外
更要追求一個點嘅「香港」
下次試下po簡短版再po長文
而家速食文化多咗
唔係咁多人中意睇長文
再推 唔好易潛
唔係真係話改,或者唔叫呢個口號,其實我都係借題發揮姐
清醒,背後係痛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞