【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
係呀,第一步係認清香港
毛主席萬歲!!!!!
好多稍有質素既討論好快就會淪為罵戰
當然好多五毛故意分化引起罵戰
毛魔係革命上係好勁既
就算香港出到個咁既革命家香港人都跟唔上啦
hi,係呀
大多數人情緒主導係一定
哪怕而家有部份so call黃都係其實對實際嘅自主權、規劃呢啲都無乜關注,都係咬住五大訴求同畫面情緒先行出黎
意識形態同思維邏輯要改變好需要時間,尤其對已經建立左基礎認知嘅青少年above嘅人黎講
但我地就係無時間...

用顯眼嘅概念(五大訴求)去概括同引導大眾
用情緒同情感去煲起個動力
即係而家呢隻做法我覺得已經係喺現時最有力嘅做法,又或者話如果唔係呢種做法,呢場抗爭喺初期好可能就已經重蹈14年嘅覆轍而離地,被大眾遺棄然後熄滅,然後落心落力嘅俾人拉俾人打,再反指責大眾事不關己,大眾被指責就放棄關注轉化港豬

可能我消極啦,你篇文係好但好難消化
要指望香港而家呢班大眾睇同消化再去轉變思想同行動再達成時代革命太理想同離地,還不如十分鐘嘅警暴畫面能夠帶俾佢地動力聽日出街抗議
的確一句優秀既政治口號就應該簡單易上口

仲要可以引起人想象力

所以時代革命先咁多人叫
加油
因為而家場運動已經去到一個位,就係五大訴求同情緒已經唔能夠再驅動,如果唔係我都唔會寫得出呢啲嘢
我睇曬 都話香港人抗爭都只係停留係口號 莫講話犧牲 就連行多步都唔肯 要平衡到有成效同不被捕都幾難
push
好文
幫你推下
加油
值得推
堅持到底
認真睇哂,好同意
短線係五大訴求,但就算我哋贏咗,如果唔從根本去改變呢個社會,改變大家慣性為奴嘅思想,就算有雙普選,有真民主,香港都唔會改變
盡量利用,但保持介心
Push
所以每次叫口號「光復香港 時代革命」同「香港人報仇」我都唔會嗌 愈聽愈尷尬
唉屌 好多人眼光唔夠長遠 希望喚醒到更多既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞