【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
哇屌,未見過咁全面既論述講香港既問題
樓主應該知道幾百萬人黎遊行,好多人都醒左
但問題係,香港人就算知道係商業社會壟斷左香港人嘅相有機會造成貧富懸殊社會嘅資源分配不均,但係都要繼續做奴隸
因為我哋冇足夠嘅社會福利政府嘅社會福利少到可憐咁醫療仲要cut埋資源去起高鐵去起更加多嘅大白象工程。
唔係話樓主講得唔好,香港人大部份都要養妻活兒,大財團就係呢個香港社會嘅經濟命脈。
要革自己命,認清楚事實咁又點呢唔通呀真係同你辭職唔做日日喺度抗爭咩?樓主自己都識講香港一個功利主義嘅社會。大家都係為咗自己嘅未來而奮鬥。根本唔係有好多人好似樓主咁有真知灼見。大部份人都目光短淺,你要人出嚟遊行係可以嘅但係真係要人喺革命,咪講笑啦。
香港人個個都好似奴隸咁呀罷工都唔夠膽啊仲點革命啊

大部份人啦比呢個香港社會教育馴服到好似冇得反抗嘅綿羊仔奴隸咁樣你霎時之間要有革命。大家點會去。

不過真係好佩服樓主,成篇文章脈絡清晰,由淺入深論述香港嘅問題!深度清醒好文
Push
其實個成果比我地要求仲既差好遠

革命好殘酷,辛亥成功左之後,其實人民既訴求都係未被滿足,人民生活都係艱苦,所以孫中山表示「革命尚未成功,同志還需努力」

我都好想同大家係煲底見,都好想我啲手足無事行反出黎,好想五大訴求全部fulfill 晒,但依我睇條路仲有好長 (但我唔會放棄)

至於領袖問題,其實係既,因為個個人都各有想法,一定要有一個人行到出黎lead 到大家,全中火力,就算美國議會,點都會有一個主席

然而呢一個人未出現(天崎有機會係 the chosen one,但呢一刻未知),我地係需要一個政治家做lead

當然啦,今時今日個活動咁成功,係因為無大台無leader ,或者都可以咁講個個都係大台(題外話,似唔似blockchain 式抗爭)。

咁既做法對個運動持續性係唔錯,因為政府捉唔到人,但都會令場運動end 唔到,唔能夠一鎚定音。

平時見到呢啲TLDR 今次睇曬
高汁文要推
up
Push
香港人好夕都有走難dna,無根既心態
好L中
佢諗左好耐先答
Push
好文
推好文
好難一時三刻講得清
推冧成個刷鞋奶共制度之後個願景要點
所以唔該各位睇緊d候任區議員,佢地會比人睇在眼里
好文
有包攬訴訟政府,黑警同上游財團一早仆左街,賠錢賠到破產
⚠️更新地點建議:‼️五區商場‼️

香港人自6月以來
走過烈日,步入深秋,迎接寒冬。終於迎來聖誕。

聖誕將至,本來應該普天同慶,全城歡呼。但大家唔好忘記,呢一刻大家仲可以係香港過聖誕,唔駛被送中,係因為:

-超過5000被捕義士
-數不清的暴動控罪
-直接被殺的周梓樂﹑陳彦霖
-無數被政權逼令自殺的烈士
-無數被羈押的手足
- 星火被指涉洗黑錢

如果大家休息下來,安於逸樂。即係大啖大啖食緊人血饅頭!

唔該香港人爭氣!今個平安夜行出來,一齊塞爆晒下面d商場!!

日期:12月24日
時間:7pm至10pm
⚠️更新地點建議:‼️五區商場‼️

-新界:沙田新城市,元朗YOHO
-九龍:尖沙咀 海港城,旺角 朗豪坊
-港島:銅鑼灣 時代廣場

光復香港!
時代革命!

頻道:https://t.me/xmasevehkchannel
公海:t.me/xmasevehk
連登post:https://lih.kg/1789301
我明,香港要抵抗支共始終要靠外力
目前真雙普選係利益最大公因數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞