【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
多謝樓主花時間打咁長篇文出黎
都係近期少有令人有心機睇哂既長文
分析得好全面
希望大家都可以花時間睇睇
諗清楚 再一齊向前走
香港人 抖夠了!
香港人普遍既心智要成熟左先
否則有得揀都只會make stupid decision

根本好多人都民智未開, 仲驚緊講港獨, 或者覺得港獨無可能, 就走去做埋維穩既角色
呢啲毒瘤思想不除, 我地唔會有好日子過
推 講得好好
其實成日都覺得,大家唔係唔知
明明六月前,大家日日都係到呻緊自己工時長,人工低
日日都講緊自己唔食唔用都買唔到塊階磚
地鐵年年加價大家就年年屌
重有好多咩睇醫生排隊排到2046啊,隔離個大陸人上樓重快撚過你啊,政府每年倒幾廿萬億落海啊林林審審大排野
大家冇理由唔知係邊個造成嫁wo,因為大家每次都鬧岩人嫁
所以我覺得大家唔係唔知,而係未窮撚到仆街
未去到山窮水盡,人係唔會肯放棄曬自己原本擁有既果少少野
一定要推
好認同 我都想有個學術交流既會 每條戰線係唔同範疇都可以認真討論同檢討 而唔係學連登po d垃圾文沾沾自喜 再唔係就屌人地做得唔好又冇建議
8、9月初面臨遊行同街頭唔work嘅時候,我連叫句口號都好灰,心諗叫出黎好易,但怕自己根本做唔到
Tui
運動要繼續落去 要更多人明白如果唔抗爭 香港只會沉淪得更可怕
好文必推,Gay巴 we trust

有同朋友討論過關於香港人嘅問題
歸根結底,係民族性嘅問題。
請大家思考下,香港人,究竟係一個民族,定係一個單純嘅稱呼?
香港呢個地方奇怪,我地崇拜嘅嘢,多數係來自外國,包括西方國家,日本,韓國,新加坡等。甚至近年有包括埋中國,例如綜藝節目,遊戲,飲食等。對本土文化,產物毫無興趣。
我地雖然口口聲聲話香港人,但係自己對呢個對方嘅感覺係點?我地鍾意嘅,冇一樣嘢係來自香港呢個地方。甚至係自己嘅伴侶。
好簡單一句,同樣條件下,一個鬼佬,一個香港人,你選邊個做伴侶?尤其係我地呢代人,你嘅選擇係咩?
我地講自己係香港人嘅時候,只係單純想同中國人切割,想人地覺得自己唔係香港人。但係,當談及香港嘅時候,自己一心只係想快d走,去其他地方生活。
當你認為香港人係一個民族嘅時候,就係真正革命嘅開始,因為你會無法容忍呢個家比人如此糟蹋。大家會團結,甚至犧牲生命,來保護呢個家。
所以各位香港人,你地要思考,你地究竟係一個民族,定一個稱呼?唔好理中共點標籤,話你港獨點點點。
推!
push
推好文!
以前d人弱智唔爭取,完。

其實有時見到要用開花“續命”根本就治標不治本

運動會完?我完全唔覺得咁輕易會完
等個政府有一個月21號會唔封元朗就真係完啦

思想上嘅建設更加重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞