【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike

想做但唔知點做 唔係每一個人心態上都準備好

依家香港經濟仲算係好 係屋企飲飽食醉 點解要出黎同你抗爭?

我自己覺得黎明真係會有 但要大家都同心合力至得囉
係,每日150個, 有雙普選都冇用
好認同
香港人從來都冇當家作主過。所以我一直都覺得,喺抗爭、要求自治,甚至係追求獨立之前,必先要建立「香港價值」,就好似之前巴打你開過講理想中嘅香港嗰個post噉。對香港未來冇願景,冇藍圖,好難驅使到人繼續行落去
push
要聯繫群眾,就要按照群眾的需要和自願。一切為群眾的工作都要從群眾的需要出發,而不是從任何良好的個人願望出發。有許多時候,群眾在客觀上雖然有了某種改革的需要,但在他們的主觀上還沒有這種覺悟,群眾還沒有決心,還不願實行改革,我們就要耐心地等待;直到經過我們的工作,群眾的多數有了覺悟,有了決心,自願實行改革,才去實行這種改革,否則就會脫離群眾。凡是需要群眾參加的工作,如果沒有群眾的自覺和自願,就會流於徒有形式而失敗。……這裏是兩條原則:一條是群眾的實際上的需要,而不是我們腦子裏頭幻想出來的需要;一條是群眾的自願,由群眾自己下決心,而不是由我們代替群眾下決心。

我敢講出到毛魔而種人香港一早贏左
答案就係:我都未出世
所以根本係民生問題先係主要問題
政治問題只係導火線
要深切了解自己面對既環境
唔可能單靠睇表象同虛無既
理念同口號去維持呢個運動

欣賞樓主打既長文
我明
只係我指呢種形式好難傳得廣泛同達到你想做嘅效果,連登好fb好,你都唔預有幾多人會睇一篇又長批判性又大嘅文啦仲要你嘅目的唔係要人睇完篇文,而係達到背後嘅思維轉變同反思

只想點出無人理唔好太灰心
就我角度睇唔係方向唔啱,只係方法未必係大眾會容易接納到啫
普遍人覺得香港民生冇問題 大家一樣馬照跑 舞照跳
唔認清個事實, 其實好難行落去
好多人對警暴畫面已經麻木
呢個都係幾個月前已經有人提過話
單靠情緒好難維持住一場運動
Keep到半年係因為黑警越黎越跨張
要解決呢個情況惟有令香港人由情緒主導變成真正追求民主
但困難係香港經濟依然唔差
係制度內有財有勢既人有大把離開香港既方法
普遍市民依然有飯開買得起名牌
最窮個班根本比人渣住春袋
所以
一篇文道出香港一直以黎既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞