【清醒文】諗清楚之前,唔好再叫「時代革命」

1147 回覆
2925 Like 91 Dislike
講得好好幫推
push
好文,長期戰爭無可避免,從來要解決問題就只有處理問題嘅起源,但宜家去到樽頸位...
多謝巴打
除咗心態上要革命,其實實際嘅自下而上地區工作都好重要(唔係指由區議員做嗰啲),而係每人喺社區內生活嘅人都要參與,由關注、討論到落手落腳做改變、重建價值觀,係一個好漫長嘅過程。深耕細作,絕對唔只係公職人士或社工要做嘅事。可惜有好多有心人平日已經被中環價值同埋供樓磨走哂啲心力時間。同埋喺香港,地區工作不被重視,有錢都用咗去四大產業或者都有人會覺得呢啲嘢太「膠」
利申:正在游走各區r funding做小改變的小薯
咁其水革命都有天鵝絨革命嘅
不過香港人連工都唔罷
講乜鳩和平革命呀
得罪講句 如果唔係林鄭搞單反送中同習大大上台 而係換作一個溫和d既領導人 香港人都只會一直蒙在鼓裡 繼續活在一個由金錢堆砌出黎既虛假世界
Push
我們應該深刻地注意群眾生活的問題,從土地、勞動問題,到柴米油鹽問題。……一切這些群眾生活上的問題,都應該把它提到自己的議事日程上。應該討論,應該決定,應該實行,應該檢查。要使廣大群眾認識我們是代表他們的利益的,是和他們呼吸相通的。要使他們從這些事情出發,了解我們提出來的更高的任務,革命戰爭的任務、擁護革命,把革命推到全國去,接受我們的政治號召,為革命的勝利鬥爭到底。

我哋出嚟,唔係因為比曱甴咬,而係制度令政府唔洗向香港人負責,我哋要“改變”個制度
睇到第一句就正評左 推
屌 手快快㩒錯 sorry
假如天琦冇入獄
佢可能已經帶領我地武裝革命,奪權同推翻腐敗制度
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞