網絡小說集中討論區<13>訂閱有風險 隨時血本無歸

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
粵劇特朗普,得不到分數
恐怖複蘇 個王小明終於中計
真係笑死,全世界都中左D鬼嘅計
48小時啲劇本真係創意十足
so far咁多個副本都幾引人入勝
主線清晰
算幾好
劇本係好
但係角色愈黎愈唔鮮明
主角慢慢失去感情 搞到成個感覺愈黎愈差 個性格1d都唔飽滿
幾時配角d 劇份可以多番d
早幾日開始睇套全球影帝,入面d故事幾正
男人老狗睇嘅時候都流咗幾滴馬尿
本書咩都好係更得慢
同意,後來D設定真係睇唔到落去
最近開始有留意呢個台既post
因為自己開始都寫緊
以前高登出左D紅既作品,例如向西,紅van
想問連登有無有作品成名過?拍成戲?

自己都寫緊,但係相對個題材無乜甜,但有啟發性,係連登發表有市場嗎?
例如,我寫一個好似《無間道》咁有代表性既故事,會有人睇嗎?
直接出post寫
其實香港都有唔少作者係大陸
你可以放埋上佢
之前 英雄監獄 個作者都係咁
大陸有咩網可放?
但放上大陸網,就一律要寫書面,同去地道化了
會無左香港屬性
宜家所有涉及黑社會情節的小說全部封。總之,公安一定係正義嘅、警察一定除暴安良。貪污係美帝先有,我地国家機關全部都係為人民設想
起點,縱橫

你想出書大部份都係書面
個人覺得唔好諗咩市場題材la, 自己想寫咩咪寫咩
比你跟到依家興果樣野
過多兩年風氣一轉呢?
你係鐘意寫故仔而寫,定係為紅而寫?
講真,為紅為賺錢而寫故既新人,99%係唔會成功的

只有當你用自己極限去寫一個好故,一書封神之後,你先可以鳩寫,因為寫咩都有人睇
不過一書封神之後好多都寫唔番 或者逼住改風格
想問吓有咩一書封神嘅例子,想搵嚟睇吓
無限恐怖,打後唔睇都得
即係虎頭蛇尾?咁呢本唔算封神啦
中原5白 果D咪係
方想,跳舞,zhitty,骷髏精靈 果D老牌作者,依D唔提

近幾年咪 驚悚樂園,我有一座冒險屋,深夜書屋,大王饒命,異常生物見聞錄,天道圖書館,我的1979,全球高武,超神機械師,逆流純真年代(其實仲有好多)

未完本果D 詭秘之主(唔計一書,但依本佢最HIT),我的師兄實在太穩健,虧成首富從遊戲開始
係指Zhitty 睇完佢本無限恐怖,之後可以唔睇佢

不過我養緊佢新書
烏賊嘅奧術神座、一世之尊都唔差啦
都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞