網絡小說集中討論區<13>訂閱有風險 隨時血本無歸

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
講真大陸既網絡小說,由頭到尾都好睇既,真係好罕有
為左保持日更,甚至一日2-3更,慢慢越寫越衰,向小白文靠攏都係正常既事....
p.s曲線求終極仙草
佢地要塑造到支那係一個「人不犯我我不犯人」嘅優良國家,所以成鳩日都會插堆日本鬼子同美國佬出黎搞風搞雨,然後去達到佢地嗰種「拳打日本腳踩美國」嘅目的去打飛機
仲會講到個國家中下層官員就有部分作惡,上層官員有好多都係為國為民咁撚樣
放開那個女巫
果種心入面對支那以前比人攻打嘅怨恨 由自卑到自大

成日係小說話英美蝦鳩佢地 一係用不當手段搞鳩主角 明明現實依D野支那先最多 日本人係小說就多數做鹹濕角 之後又比主角屌打

之後又成日話歐美笑鳩中國人猴子 但自己笑鳩人白皮豬 笑印度人做阿西 笑日本人猴子 笑韓國棒子就冇問題果種雙重標準真係世界級

特別係軍事類 一定係咁 好撚噁心
比人封咗幾次 唔改唔得啦
我覺得沙漠D書都可以KEEP到大結局, 其他好多好睇既書例如貓腻既書, 結尾都係一舊屎
最記得一晚追風姿物語夜晚8點幾睇到凌晨3點
所以好少睇啲大神書
一紅就變樣
有好多所謂大神根本已經唔寫書,係工作室幫佢寫,例如唐家三少
凡人朝早起身睇到凌晨
果陣睇鬥破都試過一日五六百章,因為好多廢話可以跳住睇
書荒
放開那個女巫
個陣速讀都知佢想講咩對白 而家睇得斷斷續續 睇得冇咁快喇
蠱真人有新書
設定嘅嘢係好容易崩 睇你點睇 我覺得第一序列同其他故好唔同 起碼作者有將一啲有爭議性嘅嘢寫入故到 例如王氏嘅人工智能 高壓管治 閉路監察系統多多少少都有影射作者有啲咩嘅睇法 主角嗰到起碼睇得出作者係崇尚自由意志 崩係有崩 不過係一本有深度唔係罐頭式小說
以前好多小說都有探討或影射民主制度同社會制度,依家真係好少見。
世界觀一崩睇書就無乜投入感
近期live緊呢3本幾好睇超維術士、黎明之劍、學霸的黑科技系統
政治正確 好多作者都非常討厭審查,因為成日寫完一章都要花時間去審核有冇敏感字,又要驚某幾章踩紅線成本書就會被禁
有咩網or app追小說好?
之前睇開ck
講起敏感字真係唔知好笑定可悲,就例如「十有八九」呢個成語咁
依家已經冇小說睇
班作家好似畀人閹咗咁
呢樣又唔寫得嗰樣又唔寫得
什至你冇踩到佢可能唔知邊日踩到佢
就成本404
唯有個個跟同一條formula
出到黎嘅嘢一模一樣
周不時加啲冇腦角色入去畀人打下飛機
啲人又真係打到一地都係
完全係影射咗中國成個社會嘅畸型同可悲
有咩網遊類小說好聽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞