網絡小說集中討論區<13>訂閱有風險 隨時血本無歸

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
小心月亮同地底封印
會唔會到最後所謂嘅外星人只係人類嘅外星移民
唔知點解諗起翠星嗰班外星人
好在睇過下克蘇魯既書 , 如果唔係都RR地頭
我家可能有位大佬
精靈掌門人又係大中華膠
如果同現實國家有關而排除大中華書籍
得返三成書睇
有冇感情線寫得好既書推介
月關果d囉,寫女有一手,但係歷史類預左係後宮
上年完左本
果然黑夜老母係穿越者
不過講得太突兀,完全唔get嗰logic
咩書
詭秘之主
等完先睇
有冇性轉推薦
其實呢本野無乜logic可言,一開始到而家個套路一直都係「主角/配角遇到事件A,但係搵到線索B,然後佢地錯誤推理得出預期結果C,而最後作者收尾會係結果D」,成件事亂晒龍
因為女神唔夠鋪墊
變咗思考盲區

佢本身懷疑遠古太陽神係第一個穿越者
但最後發現佢係chernobyl醒嘅人
唔係由源堡光門醒既人
所以消化咗魔藥後再睇真d第一條友個樣
再加上成個歷史上占卜家途徑人太少
好易篩選出有瓜葛嘅人

我估黑夜都係大陸人
畢竟大帝、小克都出身源堡光門
chernobyl就俄佬
唔知仲有冇其他避難所出嚟嘅人
邊本會推薦d?
月關就不了,對歷史類興趣不大
車諾比除了作為核電廠事故發生地而廣為人知之外,
其實還有另一層意義:

切爾諾貝利(Chernobyl)的名字在烏克蘭語裡意為「切爾諾伯格(Chernobog)」的居所
,而在斯拉夫神話中,Chernobog是執掌黑暗、夜晚、疾病與死亡的黑暗之神。

切爾諾伯格[Chernobog(Cernobog)]

作為黑之神,他代表黑夜、黑暗、盲(他本人就是瞎子)、死亡等諸多負面的象徵,他有
帶給人類不幸的能力;但本質上說沒有體現出太過明顯的、外在化的邪惡。這兩位神的關
係,和波斯瑣羅亞斯德教的光明神阿胡拉‧瑪茲達——黑暗神安利‧曼尤體系非常相似,
很有二元論的色彩,但遠沒有那麼完整。在瑣羅亞斯德教中有很多關於安利‧曼尤的下僕
的描述,而在斯拉夫神話中對切爾諾伯格有沒有下屬卻語焉不詳,這是俄羅斯很早就成為
東正教的一統天下的緣故。
自己書單幾本書都俾人censor咗好灰
有冇啲非大陸嘅小說網推介?
有冇關於魔法的仙草推介?
寫DND果堆唔錯,《深淵主宰》
宅豬開新書了, 最近無聊去到睇返佢D舊書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞