網絡小說集中討論區<13>訂閱有風險 隨時血本無歸

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
我尊重白話文
不過個人都係會睇返書面語
真,用口語寫文諗起以前3男2女果d校花校草文
講故台都有唔少好書嘅最近就有本類似無限流嘅故 又有本叫咩要完成試題先可以畢業 書名係長啲但我又幾鍾意如果鍾意修真奇幻嘅巴打可以去睇吓歐子爭巴打嘅故 佢個世界觀幾吸引我
講故台,大部份人氣高既都係白話文,所以可能令到作者會想寫白話

btw之前我都寫過故(口語),成日比人屌用蝗語,可能真係比網絡小說影響左但屌你老母= 白話,口語點叫? 我用"媽的" , "幹" 即刻比巴打幹
我自己寫都儘量用返啲正式中文
有時都唔知個詞係邊度傳嚟
覺得有疑惑嘅都會查返個出處先
不過就算係咁 都唔肯定係咪真係冇用到
其實書面語係冇粗口
Btw,我都比較習慣睇書面語,但當果句係被小說人物講出黎果陣,其實用口語都冇咩問題
他奶奶的
記得細個睇笑傲嗰啲間唔中有
用口語語境都唔係好適合寫小説

你諗下點會有人冇啦啦用口講嘢講一大抽句子喺到描寫風景心情之類 叫你用口語寫都寫唔到

所以我覺得用口語寫嘅小説一定係比較似流水帳難有意境 都好難描繪到人物出嚟 同樣都表達唔到背後嘅意思
新手入坑,跟ptt個書評讀咗幾本,想問一下各位有無必讀推薦?
都市:隱殺
種田:放開那個女巫
西幻:深淵主宰
網遊:賊行天下
歷史:回到明朝當王爺、大爭之世、錦衣夜行
放開那個女巫個主角咁撚幼稚不了

至於歷史文你推嗰堆全部垃圾
戰爭文首推唐騎,朝堂鬥爭首推宰執天下,科舉文首推大明文魁
歷史文呢個分類多數都係種田or戰爭文,因為最好寫,十本有九本都係寫種田發明炸藥屌打敵人,比較精彩的會有謀略
伐清、草清、蟻賊、高月的書都還可以
朝堂鬥爭要寫得好好難,每個角色都老謀深算好難寫(慶餘年呢d垃圾就收皮啦)
高月的天下、府天的大唐風月還可以,大楚懷王用博弈論寫春秋戰國,幾有趣
科舉文最難寫,文言文功底沒大師級水準真係垃圾。九成九科舉文都係瘋狂抄人地詩句,但個主角又毫無文采,行文粗鄙無賴。唯一推薦大明文魁
書面語就係普通話口語
有d甚至混合埋東北佬d口音字, 咩俺啊嗰d呢
香港只有系統咁教過書面語, 所以好多人都覺得粵語入文好怪
事實上而家嘅廣東話都唔啱寫文
個意境唔喺度
反而舊時d而家一聽就好老土嘅旁白/廣告仲識合寫文
驚悚樂園
其實新手時期應該睇幾本升級練功流一過左新手期就好難搵書
D咩 聖堂,全職法師,雪鷹領主,殺神永生

你可以睇埋本 小世界其樂無窮
竟然唔講最經典嘅鬥破蒼穹
因為太經典了
book mark先
幹其實唔係書面語
係台語
之後越黎越多人用
學優雅中文,睇粵劇劇本最好,70/80年代既香港寫中文最出色,之後就愈來愈差,時至今日,出名既得番陶傑仲肯寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞