Fujifilm討論區(21)1001既人要開post

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
鏡頭邊會嫌多

畢直夠就僅係兩支都入.
但成13k.
竹竹第一次出相

好撚靚呀ching
咩機?咩setting?

未轉ac呀?
如果16.4同1024淨係可以揀一枝咁應該買邊枝
好難揀

買晒佢唔好揀
好難揀

每開一個富士 post 都會有一個咁既問題。
好難揀

有幾難揀?

咁究竟16個定位係去左邊?
1024就話夠wide用嚟影景
要影人ge我會買56
咁16係用嚟做咩呢

師兄,你問得上面問題,
我都係覺得你應該買1024.
大光圈定焦唔係萬能,
wide 鏡大光圈其中好處係弱光拍攝.
好少人用大光圈wide 黎特出散景.
雖然有人話定焦畫質靚好多.
但以1024 黎講,呢支係高質鏡黎.只不過光圈細d,但佢比左個防震你.

仲有一樣野想講,
如果你影靜物.防震係有好大幫助.我試過1/5 秒 都可以sharp 畫面.
但記住.防震係針對攝者.對於主體會郁o既野就無幫助.
例如你夜攝影街上行人同車,1/5 秒會blur 到飛起.當然.你要果種feel 就另計,如果你想凝固畫面..咁16.4 就大派用場啦

咁 10-24 向高 iso 情況下都一樣可以凝固動作,但當然對鍾意聞相既又另作別論。
好難揀

有幾難揀?

要影人ge我會買56
咁16係用嚟做咩呢

師兄,你問得上面問題,
大光圈定焦唔係萬能,
但以1024 黎講,呢支係高質鏡黎.只不過光圈細d,但佢比左個防震你.

仲有一樣野想講,
如果你影靜物.防震係有好大幫助.我試過1/5 秒 都可以sharp 畫面.
例如你夜攝影街上行人同車,1/5 秒會blur 到飛起.當然.你要果種feel 就另計,如果你想凝固畫面..咁16.4 就大派用場啦

咁 10-24 向高 iso 情況下都一樣可以凝固動作,但當然對鍾意聞相既又另作別論。

但如果係舊機,例如XE1. XT1 之類夜攝去到F/4 3200 同 6400 已好勉強.
大部分到去到1/60 秒,好大機會凝固唔倒.

終於
我想問呢 XT-20 白平衡係咪無得自己咁較?
只係可以揀mode ? 睇呢篇教學 佢又較R咁樣 對唔住 新手仲學緊咩都唔知頭唔知路
https://www.minwt.com/dc/15962.html
只係可以揀mode ? 睇呢篇教學 佢又較R咁樣 對唔住 新手仲學緊咩都唔知頭唔知路
https://www.minwt.com/dc/15962.html

有得較啊
你揀到去你想要嘅mode 之後㩒一下Menu OK

有得較啊

我識得較陰暗部色調個D啊 但佢最後個step係 白平衡衡R-1、B2
我禁唔到入去個個步驟 xt-20係咪無得較 只可以揀 auto mode/燈泡個d?

有得較啊

我識得較陰暗部色調個D啊 但佢最後個step係 白平衡衡R-1、B2
我禁唔到入去個個步驟 xt-20係咪無得較 只可以揀 auto mode/燈泡個d?

有喎
你要喺影緊相嘅時候 set白平衡嗰陣再較

終於

有得較啊

有喎
你要喺影緊相嘅時候 set白平衡嗰陣再較

識左喇 唔該曬巴打答我呢D on9問題
今日去左影fd 個仔
xt2 + 90mm

xt 2 追af c 真係比起t1 強左好多
以前追運動都有d 慢 t 2 好爽
今日先發現xt10+35.4呢個組合都影到呢啲相
有排玩了
點解XT2搵唔到不用鏡頭拍攝。。。
點解XT2搵唔到不用鏡頭拍攝。。。

搵到了 收到咁埋
好難揀

有幾難揀?

要影人ge我會買56
咁16係用嚟做咩呢

師兄,你問得上面問題,
大光圈定焦唔係萬能,

仲有一樣野想講,

唔該師兄
其實可唔可以咁講
如果1024有大d光圈,咁16就會廢左?
今日先發現xt10+35.4呢個組合都影到呢啲相
有排玩了

連拍?

AFS 只係用咗電子快門同點對焦
連拍反而捉唔切
今日去左影fd 個仔
xt2 + 90mm

xt 2 追af c 真係比起t1 強左好多
以前追運動都有d 慢 t 2 好爽

黑到走埋一舊
眼珠黑到睇唔到
我用手機影都好過佢

似係settings 問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞