Fujifilm討論區(21)1001既人要開post

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
唔夠膽問野

嘩,
互屌post
留名食花生先

仲花生
見你quote兩次含撚貓係咪想俾人屌埋一份
已經決定好XT10 但係睇緊邊枝鏡好
上網搵到篇blog 佢講到要幾枝鏡頭要夠做咁

http://blog.fabulous-studio.com/2015/02/fujifilm-x.html

休閒攝影者:

你會很開心一開始選擇 18-55mm kit 鏡頭或是 18-135mm OIS WR (文末會提到這顆鏡頭),然後再加上一顆 35mm f1.4 的優質大光圈定焦鏡頭,這個鏡頭有很棒的視角,適合多種場景。或選擇 18mm 和 35mm,使用這兩顆鏡頭一陣子後,再考慮加一顆 56mm 鏡頭。

考慮緊xt10+35mm 大家點睇

http://blog.fabulous-studio.com/2015/02/fujifilm-x.html

休閒攝影者:

你會很開心一開始選擇 18-55mm kit 鏡頭或是 18-135mm OIS WR (文末會提到這顆鏡頭),然後再加上一顆 35mm f1.4 的優質大光圈定焦鏡頭,這個鏡頭有很棒的視角,適合多種場景。或選擇 18mm 和 35mm,使用這兩顆鏡頭一陣子後,再考慮加一顆 56mm 鏡頭。

攝影新手 好多野問 謝謝大家
嗚呀唔好屌鳩我唔追post/伸手黨 我追左(幾頁)post架啦
想問最近買xt2既巴打,黃mon問題解決左未?

http://www.dcfever.com/column/read.php?id=4200

好耐之前睇過呢篇,但其實解決唔到問題,係個mon黃唔係影出黎既相黃,轉PRO Neg Std唔係辦法
而且部機入面調亮度同色只係影響個mon / evf既光暗、鮮艷度,解決唔到色溫問題
如果要真正解決,富士要喺硬件方面著手先得
因為手上既xt1冇呢個問題,想等xt2解決左再升級
anyway thanks巴打

X-T1用家表示 習慣個mon啲色/光暗係冇咁準
所以想睇真啲既話 多數睇EVF
...

續上文,唔知xt20會唔會都係咁

用咗xt20影咗一段時間覺得冇乜問題
唔夠膽問野

+1洗唔洗開個新手討論post
唔夠膽問野

+1洗唔洗開個新手討論post

追下post同google其實就搵到之前講過

休閒攝影者:

呢篇文我都爬咗好多次,如果有update 就好,始終佢寫個陣仲未有16.4/90.2/1655個啲,想睇佢評埋呢幾枝鏡

休閒攝影者:

呢篇文我都爬咗好多次,如果有update 就好,始終佢寫個陣仲未有16.4/90.2/1655個啲,想睇佢評埋呢幾枝鏡

唉 我選擇困難 我淨係揀牌子同型號 已經花左好多時間
而家揀到XT10已經成功左一大步
點解買相機咁多選擇架 好煩呀
BTW 想問下 新手洗唔洗入定D Filters
咁岩見到有人賣緊
咁岩見到有人賣緊

我另外買左塊CPL
本身買機嗰陣買左塊uv filter
不如入kit鏡影一排再決定買咩另類鏡頭

1855kit鏡真係唔會令人後悔除非你打算買1655

1855好咩?見人強推35
主要旅行用
咁岩見到有人賣緊

我另外買左塊CPL
本身買機嗰陣買左塊uv filter

cpl 同nd鏡都係淘寶買

我就係咁

變焦靈活度大好多,新手用黎玩熟部機先

主要旅行用

講真每人鐘意焦距唔同, 係23, 35 係一般人最接受到既焦距
1855以佢價錢來講對比起其他廠kit len 有大一級光圈, 性價比好高
至於好唔好, google 下大把網頁評測自己分析
JJ插沙求教

其實evf係咪準過個mon,因為evf睇落有暗位嘅地方,個mon睇落會光少少

追過post都有巴打話過evf係準啲

evf同mon有小小差異唔出奇,其實呢個問題好多牌子都有,Sony同Canon啲機,留心啲睇既話,色溫同亮度都會有啲唔同

以Sony部a6500為例,我睇落evf既亮度係明顯高過個mon,而且個mon會黃啲;Canon M5差異都好大,evf既鮮艷度同飽和度同個mon完全係兩回事,而更大問題係呢部機只可以較mon/evf亮度,較唔到色溫,但a6500可以(不過就算較完都可以見到有分別)

我玩過大部分富士無反,其實xpro2個evf明顯偏冷色,但可能因為大家用ovf多,冇乜人提出呢個問題;xt2就真係比較明顯,我會等佢改善左呢個問題先入手。其他富士機用落冇呢個問題,就算有啲分別,通常係可接受範圍內。你可以預左會有啲分別,自己上show room玩下睇下接唔接受到先入手

至於evf準定係mon準,根本係哲學問題,張相去到你部手機/電腦個mon分分鐘已經係另一回事,去到人地個mon又另一回事,去到含撚貓個mon又另一回事 唔通cal過晒啲mon佢咩,只要evf同相機mon接近我已經接受到

主要旅行用

你買支kit 1855玩住先啦
玩玩下就會知自己最鍾意嘅焦距
你一入入35 唔係話唔好 但如果唔啱你心水 分分鐘貼錢買難受

支1855 kit唔係垃圾嚟 你唔好以為係kit就差先啦
琴日走左上瑩記大出血
期間我問佢有咩filter推介 佢介紹左benro嘅依set俾我:
http://www.yingkee.hk/benro-fm10-100-mm-filter-set/

有冇人用緊或者知道效果如何?抵玩嗎?

另外自己上網睇嗰陣見倒hoya嘅variable
http://m.price.com.hk/product.php?p=224278&tr_so=m&tr_ref=sr_A&tr_op=832&tr_kw=Hoya+variable&tr_pp=6&tr_pn=1&tr_ti=7&tr_ct=2&tr_h=dYW8QRfzVmu&tr_vt=1

Hoya依隻好似好抵玩咁 大家對佢地有咩意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞