Fujifilm討論區(21)1001既人要開post

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
XT2 KIT1855 邊到入手最抵最穩陣

利申 學生哥

百老?

ACROS

利申 學生哥

抵 水貨/二手/百老等full pay
穩陣 百老
唔係想judge對錯,純粹提個建議:

雖然講23.2同35.2我地會知道指緊邊支鏡,但光圈2而唔係1.2既時候,我個人會用23/2同35/2黎標示(參考菲林年代老鏡 光圈/焦距 既標示方法),否則新手或者對富士鏡群唔太熟悉既人,會以為呢兩個焦段有出1.2光圈

例如最近富士出左支50/2,如果叫做50.2既話可能令人誤以為支鏡個光圈同56.2一樣咁大;又或者以為同Canon支50.2一樣焦距一樣光圈

一直有留意開富士post而得出既感想同建議,歡迎討論
個人建議

---------

窮撚

廣角 - s12
標頭 - 35.4 / 18-55
長焦 + 人像 - 60

特別推介: 中一 35 0.95, 一支頂曬標頭加人像鏡, 庶渣價錢燒鵝味道, 手動only, 除左紫邊勁之外冇投訴

---------

定焦旅行

廣角- 16.4
標頭 + 人像 - 35.4 (35 0.95)

---------

變焦旅行

廣角 - 10-24
長焦 - 55-200

---------

父幹組合

買曬, 比cash

---------

最緊要跟自己需要mix and match

即係窮撚都要入三枝鏡?
新手啱啱入手xt20+1855
好興奮

利申 學生哥

百老?

差唔多成皮半
唔知邊間好

利申 學生哥

百老?

差唔多成皮半
唔知邊間好

學生哥比著我就二手收xt1+1855 都係五六千內
富士D機過一兩年插下水平一半, 到時你仲dum心口
好興奮

新買都係咁 根本買果下最開心

恨左好耐
好好享受發夢都偷笑嘅呢一刻先

利申 窮學生
仲等緊之前xt20個獎賞錢回贈,加埋心頭上啲百記現金券屌埋16.4就收手
點睇xf 14 上面少左呢枝鏡review
以下我用最簡單既文字去講下我用過既鏡比新手參考下, 個人感覺, 你地未必認同, 勿屌

16.4 - 必入, 廣角大光圈, 影人close up影景樣樣掂,夠sharp夠contrast, 散景靚

35.4 - 標頭, 對焦比35.2嘈同慢, 但過渡比35.2好,收到f4 sharp過35.2同光圈, magical有味道, 影人黎講冇56.2咁正, 但勝在焦距易用

35.2 - 冇35.4咁magical, 但表現非常好, 對焦快又靜, 玩snap好過35.4

23.4 - 好sharp, 但感覺偏clinical, close up表現好,散景唔係好creamy, 影人普通, 但影景同做隨身鏡一流

23.2 - 對焦1米以外夠sharp, 1米內垃圾, 呢個價唔值, 等多一年

18 - 用法同16.4差唔多, close up好靚,有少少magical, 可惜邊位表現差, 影景麻麻, 18-55既18仲sharp過佢, 而家對焦同35.4差唔多慢

27 - 一分鏡一分貨, 最近對焦距離遠, 做日常鏡冇左close up差啲啲,對焦慢

56.2 - 影人必入, 散景靚過渡好, 有少少pop out效果, 玩定焦配16.4一廣一遠無敵, 可惜最近對焦距離偏遠, 用途比較局限

60 - 半桶水macro鏡, 冇1:1放大率, 但散景出奇地唔錯, 而家好sharp, 可以當輕便版56.2, 有埋macro某程度上方便過56.2, 但對焦非常非常慢, 用埋xt2都冇計傾

55-200 - cp值非常高, 夠sharp, ois表現好, 輕便長焦, 影景一流, 唔想孭50-140可以揀佢, 但新手要諗清楚, 長焦九成放防潮箱, 除非你真係知佢咩用途

50-140 - 定焦級表現, 唯一缺點係散景偏硬, 影人要注意背景距離, 唔係散景會好busy好礙眼

10-24 - 非常之sharp, 有定焦八成功力, 影景必入

18-55 - 新手神鏡, kit鏡黎講佢最掂, 玩定焦既未必睇得佢上眼, 但留黎去旅行都唔錯, 廣角邊位sharp過16-55少少(我試果支係, sample variation掛)

16-55 - 定焦級, 可惜廣角邊位差少少, tele位好sharp, 冇ois差啲咁, 對焦又快又靜, 雖然好粗壯,但上xt2其實都balance

18-135 - 用過最高質素既天涯鏡, ois表現好好, 補償到佢光圈細既問題, 咁既價位有埋wr算唔錯, 但用開fuji定焦好難接受佢成像, 紫邊強勁

巴打辛苦了
唔介意嘅可否講下90?
以下我用最簡單既文字去講下我用過既鏡比新手參考下, 個人感覺, 你地未必認同, 勿屌

16.4 - 必入, 廣角大光圈, 影人close up影景樣樣掂,夠sharp夠contrast, 散景靚

35.4 - 標頭, 對焦比35.2嘈同慢, 但過渡比35.2好,收到f4 sharp過35.2同光圈, magical有味道, 影人黎講冇56.2咁正, 但勝在焦距易用

35.2 - 冇35.4咁magical, 但表現非常好, 對焦快又靜, 玩snap好過35.4

23.4 - 好sharp, 但感覺偏clinical, close up表現好,散景唔係好creamy, 影人普通, 但影景同做隨身鏡一流

23.2 - 對焦1米以外夠sharp, 1米內垃圾, 呢個價唔值, 等多一年

18 - 用法同16.4差唔多, close up好靚,有少少magical, 可惜邊位表現差, 影景麻麻, 18-55既18仲sharp過佢, 而家對焦同35.4差唔多慢

27 - 一分鏡一分貨, 最近對焦距離遠, 做日常鏡冇左close up差啲啲,對焦慢

56.2 - 影人必入, 散景靚過渡好, 有少少pop out效果, 玩定焦配16.4一廣一遠無敵, 可惜最近對焦距離偏遠, 用途比較局限

60 - 半桶水macro鏡, 冇1:1放大率, 但散景出奇地唔錯, 而家好sharp, 可以當輕便版56.2, 有埋macro某程度上方便過56.2, 但對焦非常非常慢, 用埋xt2都冇計傾

55-200 - cp值非常高, 夠sharp, ois表現好, 輕便長焦, 影景一流, 唔想孭50-140可以揀佢, 但新手要諗清楚, 長焦九成放防潮箱, 除非你真係知佢咩用途

50-140 - 定焦級表現, 唯一缺點係散景偏硬, 影人要注意背景距離, 唔係散景會好busy好礙眼

10-24 - 非常之sharp, 有定焦八成功力, 影景必入

18-55 - 新手神鏡, kit鏡黎講佢最掂, 玩定焦既未必睇得佢上眼, 但留黎去旅行都唔錯, 廣角邊位sharp過16-55少少(我試果支係, sample variation掛)

16-55 - 定焦級, 可惜廣角邊位差少少, tele位好sharp, 冇ois差啲咁, 對焦又快又靜, 雖然好粗壯,但上xt2其實都balance

18-135 - 用過最高質素既天涯鏡, ois表現好好, 補償到佢光圈細既問題, 咁既價位有埋wr算唔錯, 但用開fuji定焦好難接受佢成像, 紫邊強勁

巴打辛苦了
唔介意嘅可否講下90?

90+1
試完X100F,真係唔好亂試

利申 學生哥

百老?

差唔多成皮半
唔知邊間好

學生哥比著我就二手收xt1+1855 都係五六千內
富士D機過一兩年插下水平一半, 到時你仲dum心口

In xt2 we trust
好興奮

巴打係邊買 同埋幾錢到
早兩日去百老匯問 話訂枝1855要等2個月

巴打辛苦了
唔介意嘅可否講下90?

90+1

呢支唔敢亂評啊,到時又比人屌鳩我
點睇xf 14 上面少左呢枝鏡review

冇用過, 我淨係講我真係用過果啲

呢支野個人感覺比10-24, s12, 16.4, x70+wide converter夾住黎打, 要wide又冇10-24同s12 wide, 要大光圈又唔夠16.4抽, 個價夠買x70, 遲啲x70再跌少少就夠入埋wide converter變14mm

所以我冇入過14, 聽講佢變形控制係咁多支鏡中最好, 亦都好sharp
新手有D嘢想問
因為我budget唔多 已經決定左要XT10+1855kit
但因為已經無咩行貨賣 (sunning有但6200先淨body)
所以就諗住買水貨 想問下fujifilm ge 相機鏡頭 算唔算易壞?
因為好怕買水貨返黎然後壞左維修好貴

如果各位巴打可以比下意見我就好喇 見到fuji 相D色好靚好想入會 但奈何係新手
+窮學生 同埋百記 無曬xt20 1855現貨 要等2個月 先唯有買水貨
新手有D嘢想問
因為我budget唔多 已經決定左要XT10+1855kit
但因為已經無咩行貨賣 (sunning有但6200先淨body)
所以就諗住買水貨 想問下fujifilm ge 相機鏡頭 算唔算易壞?
因為好怕買水貨返黎然後壞左維修好貴

如果各位巴打可以比下意見我就好喇 見到fuji 相D色好靚好想入會 但奈何係新手
+窮學生 同埋百記 無曬xt20 1855現貨 要等2個月 先唯有買水貨

老實講真係睇你平時做得多唔多善事

我用過咁多機鏡都冇出過事, 有水有行

不過講易壞就機易過鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞