Fujifilm討論區(21)1001既人要開post

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Xt20連kit 7990百老匯扺屌?

7990我當玩具咁買呀

7990應該係另一支kit鏡啦

Kit鏡有分?

16-50 同 18-55
好似係
睇完x-t20實物
好細部

7990我當玩具咁買呀

Kit鏡有分?

好似係

咁邊個會好啲
睇完x-t20實物
好細部

細細部夠啦

7990我當玩具咁買呀

Kit鏡有分?

好似係

咁邊個會好啲

梗係1855

咩話? 邊間!?

擺明16-55啦

7990我當玩具咁買呀

Kit鏡有分?

好似係

咁邊個會好啲

梗係1855

咩都唔識 齋睇光圈都知啦

咩話? 邊間!?

擺明16-55啦

1655?
我即衝

咩話? 邊間!?

擺明16-55啦

1655?
我即衝

1650啊
1855先係靚啲嗰支

咩話? 邊間!?

擺明16-55啦

16-55 買鏡送機?
睇完x-t20實物
好細部

細細部夠啦

我手大

咩話? 邊間!?

擺明16-55啦

1655?
我即衝

1650啊
1855先係靚啲嗰支

1655做kit鏡痴撚線咩

部xt10都頂得住零下幾度
影到咁已經幾有滿足感
姐係我簡kit 1855?

咩話? 邊間!?

擺明16-55啦

16-55 買鏡送機?

真既 我買多部先

影到咁已經幾有滿足感

咩鏡?

影到咁已經幾有滿足感

咩鏡?

18.55咋

影到咁已經幾有滿足感

咩鏡?

18.55咋

夠啦
有冇印象零下幾多度到
利申新手上路咩都唔識 前日買左部XT20 連 1855
想問下有無咩配件推介 or 要買

It depends on what you shoot.
Landscape/portrait/other types?

主要Landscape多

Tripod
shutter release for long exposure

CPL or ND filters
Google yourself and decide whether you need them

大家CPL同ND filter用邊隻?係淘寶定係邊到買?

緊記,勿淘寶filter
可以去星際,三"洋", can2, 天"公頁" 格價
想平幾舊,又多d款揀就Amazon or B&H, 有埋customer reviews
uv filter 唔建議,除非你支lens 會受到突如其來的正面"襲擊",先有需要
ND 可以用Cokin, Lee, Formatt Hitech, B+W
CPL 要由其它巴打解答

影到咁已經幾有滿足感

咩鏡?

18.55咋

夠啦
有冇印象零下幾多度到

天文台就話零下一兩度
但我有晚上半山坡影,風吹到應該低多一兩度

Landscape/portrait/other types?

Tripod
shutter release for long exposure

Google yourself and decide whether you need them

想平幾舊,又多d款揀就Amazon or B&H, 有埋customer reviews
uv filter 唔建議,除非你支lens 會受到突如其來的正面"襲擊",先有需要
ND 可以用Cokin, Lee, Formatt Hitech, B+W

我見有篇文講cpl filter Nisi 打左入十強
但影得相都係有錢撚
多數都買b+w 小弟就買hoya 算

Hoya 都ok 呀
睇完x-t20實物
好細部

細細部夠啦

我手大

我隻手都大,但我呢幾日攀山汲水xt20都幾好揸
同埋我未玩過相機,我揹住xt20連kit咁輕玩咗幾日都覺得膊頭酸,再重啲真係唔敢想像
xpro2 graphite 係咪fix 咗一定跟kit?

Tripod

唔該哂呀 好詳盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞