Fujifilm討論區(21)1001既人要開post

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
xt2第一次post 相

咩鏡 咩setting
X-t2 既巴打 好似多數都黑色?

銀色

銀色要加多二千(好似係
買多支鏡好過

銀色有咩好 黑色靚好多
利申未買 聽日買

復古
初頭都諗住黑色 望多兩望就不行了

係今日去左睇 又好似吸引d

銀色有咩好 黑色靚好多
利申未買 聽日買

復古

銀色的確引人注目
但若果攝影主題為街拍,全黑機身可以低調d,方便拍攝

拎xt20 出奇好多人望

出街

你掛頸完hand held?

我用pd cuff 咋

拎埋腳架出嚟嘅話當你異形添啊
我成日覺得好尷尬咁

復古

銀色的確引人注目

出街

我用pd cuff 咋

我成日覺得好尷尬咁

我無視別人眼光

銀色的確引人注目

出街

我用pd cuff 咋

我成日覺得好尷尬咁

我無視別人眼光

仲未可以衝破呢個心理關口
如果純講畫質,35.2定35.4好? 35.2係贏係對焦速度同WR,唔知畫質會唔會比35.2好呢?

咩鏡 咩setting

同問
X-t2 既巴打 好似多數都黑色?

銀色

銀色要加多二千(好似係
買多支鏡好過

銀色有咩好 黑色靚好多
利申未買 聽日買

復古

係今日去左睇 又好似吸引d

睇多兩睇就覺得黑色好普通 銀仔靚仔好多
如果純講畫質,35.2定35.4好? 35.2係贏係對焦速度同WR,唔知畫質會唔會比35.2好呢?

https://www.fujivsfuji.com/35mm-f1pt4-vs-35mm-f2-wr/

咩鏡 咩setting

同問

鏡就只係支18-55 , setting 都係跟番第一頁山林道巴果個但color 我好似要減左小小
e 家好想出支16, 應該好正
如果16.4同1024淨係可以揀一枝咁應該買邊枝
好難揀
好難揀

1024 廣角影景可以影得多啲野 去旅行無得輸
好難揀

16.4
我買左1024無耐放番出去
之後入左16.4
好難揀

有幾難揀?
好難揀

16.4
我買左1024無耐放番出去
之後入左16.4

Why
有支16.4想放左去換1024
好難揀

有幾難揀?

咁究竟16個定位係去左邊?
1024就話夠wide用嚟影景
要影人ge我會買56
咁16係用嚟做咩呢
好難揀

1024 廣角影景可以影得多啲野 去旅行無得輸

其實兩支係唔同o既野黎.
最主要睇佢係唔係新入門.
如果新手一入就入16.4
我相信佢好快就放翻出去
好難揀

有幾難揀?

要影人ge我會買56
咁16係用嚟做咩呢

師兄,你問得上面問題,
我都係覺得你應該買1024.
大光圈定焦唔係萬能,
wide 鏡大光圈其中好處係弱光拍攝.
好少人用大光圈wide 黎特出散景.
雖然有人話定焦畫質靚好多.
但以1024 黎講,呢支係高質鏡黎.只不過光圈細d,但佢比左個防震你.
好難揀

有幾難揀?

要影人ge我會買56
咁16係用嚟做咩呢

師兄,你問得上面問題,
我都係覺得你應該買1024.
大光圈定焦唔係萬能,
wide 鏡大光圈其中好處係弱光拍攝.
好少人用大光圈wide 黎特出散景.
雖然有人話定焦畫質靚好多.
但以1024 黎講,呢支係高質鏡黎.只不過光圈細d,但佢比左個防震你.

仲有一樣野想講,
如果你影靜物.防震係有好大幫助.我試過1/5 秒 都可以sharp 畫面.
但記住.防震係針對攝者.對於主體會郁o既野就無幫助.
例如你夜攝影街上行人同車,1/5 秒會blur 到飛起.當然.你要果種feel 就另計,如果你想凝固畫面..咁16.4 就大派用場啦
鏡頭邊會嫌多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞