Fujifilm討論區(21)1001既人要開post

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
新手有D嘢想問
因為我budget唔多 已經決定左要XT10+1855kit
但因為已經無咩行貨賣 (sunning有但6200先淨body)
所以就諗住買水貨 想問下fujifilm ge 相機鏡頭 算唔算易壞?
因為好怕買水貨返黎然後壞左維修好貴

如果各位巴打可以比下意見我就好喇 見到fuji 相D色好靚好想入會 但奈何係新手
+窮學生 同埋百記 無曬xt20 1855現貨 要等2個月 先唯有買水貨

今時今日買新XT10不如睇下有冇靚二手XT1+1855
點睇xf 14 上面少左呢枝鏡review

冇用過, 我淨係講我真係用過果啲

呢支野個人感覺比10-24, s12, 16.4, x70+wide converter夾住黎打, 要wide又冇10-24同s12 wide, 要大光圈又唔夠16.4抽, 個價夠買x70, 遲啲x70再跌少少就夠入埋wide converter變14mm

所以我冇入過14, 聽講佢變形控制係咁多支鏡中最好, 亦都好sharp

14我用過一段時間,sharpness同變形控制係好過16.4,而且體積好細,不過致命傷就係作為一支定焦黎講,光圈唔夠大(18-55既廣角都已經有2.8),影夜景/星空會有啲吃力

買得呢支都大概清楚個用途,如果係新手就要三思,14等效21,廣角定焦既透視變形唔容易控制,畀多少少買10-24會比較得心應手(當然光圈更細又係另一個問題)
琴日上左show room ,得4部機玩
A3同tx20選擇係咪直上tx20好?
新手窮撚,A3無觀景,係太陽下個mon睇唔睇到? 唔該哂

呢支野個人感覺比10-24, s12, 16.4, x70+wide converter夾住黎打, 要wide又冇10-24同s12 wide, 要大光圈又唔夠16.4抽, 個價夠買x70, 遲啲x70再跌少少就夠入埋wide converter變14mm

所以我冇入過14, 聽講佢變形控制係咁多支鏡中最好, 亦都好sharp

14我用過一段時間,sharpness同變形控制係好過16.4,而且體積好細,不過致命傷就係作為一支定焦黎講,光圈唔夠大(18-55既廣角都已經有2.8),影夜景/星空會有啲吃力

買得呢支都大概清楚個用途,如果係新手就要三思,14等效21,廣角定焦既透視變形唔容易控制,畀多少少買10-24會比較得心應手(當然光圈更細又係另一個問題)

10-24個ois(3-4級)計落好過2.8光圈
窮撚學生哥表示用緊XE2 同 35.4
想買多支鏡都無
新手有D嘢想問
因為我budget唔多 已經決定左要XT10+1855kit
但因為已經無咩行貨賣 (sunning有但6200先淨body)
所以就諗住買水貨 想問下fujifilm ge 相機鏡頭 算唔算易壞?

如果各位巴打可以比下意見我就好喇 見到fuji 相D色好靚好想入會 但奈何係新手
+窮學生 同埋百記 無曬xt20 1855現貨 要等2個月 先唯有買水貨

我都係上四寶買
6200買xt-10剩body真係不如買xt-20

xt20行貨body都係6400左右咋喎

10-24個ois(3-4級)計落好過2.8光圈

的確喺手持拍攝既時候有幫助
新手有D嘢想問

今時今日買新XT10不如睇下有冇靚二手XT1+1855

唔識得睇靚 驚交收個陣唔識check機買左部壞嘅返去 sosad
新手有D嘢想問

我都係上四寶買
6200買xt-10剩body真係不如買xt-20

xt20行貨body都係6400左右咋喎

但xt10 水貨連鏡就6千有找 窮撚唯有買xt10
百記啲lens到貨
百記啲lens到貨

巴打知唔知16咩價
呢度有幾多人係供機
呢度有幾多人係供機

分唔分期呢啲個人決定嚟
有咩好拗?
呢度有幾多人係供機

第一水X-T1用家表示一早供完
分期唔代表無錢
一炮過又唔代表有錢 有能力買得起玩相機係一件好事
爭咩吖爭做一齊左拉佢牛丸吖笨
有冇巴打有用開50-140,想睇下作品,有機會入手50-140
呢度有幾多人係供機

有冇1855
咁撚大個人點用錢都要人教, 就唔好開信用卡同供啦
唔好害自己
呢度有幾多人係供機

有冇1855

新手上年入咗XT10 1855
上禮拜淘Helios 44-2 58mm F2(玩熟定焦先換35.2)
而家掙扎緊平入50-230補焦段/分期供55-200好

後者冇懸念。
百記啲lens到貨

巴打知唔知16咩價

我之前訂6300$
果期做緊hsbc 8%獎賞錢回贈
扣埋$5796
呢期做恆生cash dollars回贈
但要到貨果日先回到
[quote]有冇巴打有用開50-140,想睇下作品,有機會入手50-140[/quote]人像幾正 但全部都係女友 睇景啦
90F2

crop後都咁正
呢度有幾多人係供機

勸你唔好問 一陣又比人屌 無錢咪撚買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞