【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
點解回post咁耐都唔update, 搞到我重複回post

sor呀
巴打可唔可以講多啲唔同外交政策
戰爭過程同埋介紹下人物

我記得中學讀果陣講過納粹德國係國內殺哂啲天主教徒 碎玻璃之夜果啲 同埋英國係1935年左右好似試過同德國改善關係 但促進左德國rearm 講多啲得唔得

納粹完全唔敢郁天主教同基督教,

一開波用軟功,慢慢開始變硬功,無記錯創立了同現在中國好似既的愛國教會這類組織去控制, 第三帝國的興亡有一個章節就係講納粹點控制天主同新教

巴打有冇興趣講?我有興趣聽!教會野我完全唔知
想問下
猶太人喺一戰前/戰時/戰後
對成個歐洲有咩影響
之前睇過話其實nazi屠猶太人
其實對成個歐洲係優多於缺
sorry for off topic講遠咗

佢地無論係戰前/戰後都好有錢
有錢就可以好似誠哥咁左右大局
Nazi殺猶太,其實好多國家都好心涼。
一戰後殺猶太,無記錯既話:其實係德國一戰戰敗,好多人覺得係國內25仔要投降所以先輸,唔係德國唔會輸,猶太人最有錢,當時德國好窮,咁搵人開刀,最好就係佢地,一黎可以建立威信,二黎可以拎$。
對歐洲係唔係好,我個人覺得係,因為有錢就可以控制人,控制國家,我到而家都相信猶太人控制緊好多個國家(包括美帝),因為佢地實在太有錢,上層既人決定同埋會繼續維持不公平制度以確保自身利益

都有好多窮嘅猶太人
想問下
猶太人喺一戰前/戰時/戰後
對成個歐洲有咩影響
之前睇過話其實nazi屠猶太人
其實對成個歐洲係優多於缺
sorry for off topic講遠咗

佢地無論係戰前/戰後都好有錢
有錢就可以好似誠哥咁左右大局
Nazi殺猶太,其實好多國家都好心涼。
一戰後殺猶太,無記錯既話:其實係德國一戰戰敗,好多人覺得係國內25仔要投降所以先輸,唔係德國唔會輸,猶太人最有錢,當時德國好窮,咁搵人開刀,最好就係佢地,一黎可以建立威信,二黎可以拎$。
對歐洲係唔係好,我個人覺得係,因為有錢就可以控制人,控制國家,我到而家都相信猶太人控制緊好多個國家(包括美帝),因為佢地實在太有錢,上層既人決定同埋會繼續維持不公平制度以確保自身利益

結果啲猶太精英過哂美帝, 歐洲科研開始落後
Rockefeller 都唔係猶太人啦
德國好多財閥都唔係猶太人但都好有錢
留名
絕大多數比人屠殺嘅猶太人都係普通人, 有錢嗰啲一早走咗啦
仲未計好多都係german mix jews
另外好多猶太人一戰都有參軍
留名
留名
好有中學回憶 多謝巴打咁有心
其實歷史真係好有趣 上堂我當係聽故仔
留名支持
好有興趣睇 留名支持
D. 女性地位提升
在一戰期間,參戰國內大量男性都要參與前線戰爭,國內勞動力大減,但軍需品、武器、後勤支援等亦需有人負責,大部份職位由女性接替,令婦女既重要性提高。例如英國戰時約有100萬女性投入兵工廠的生產;當美國1917宣布投入一次世界大戰時,國內約有近300萬的女性勞動力者。
在戰後英美等地出現婦女運動,婦女的地位得以重視,女權運動亦在此時興起,但只係取得投票權,並未見到兩性地位平等。

女性在戰時被鼓勵幫助國家生產

真係好幫得手架

戰後女性爭取投票

女性在美國投票:
[img]http://www.dailystormer.com/wp-content/uploads/2016/09/womens-suffrage.jpg/img]

第一次世界大戰講到呢度,更詳細的資料會係二戰講,多謝大家支持,希望大家學到野,黎緊會出小小其他野先,想講下d奇怪/人性實驗,月尾先會出二戰,有興趣既朋友可以留意下,多謝大家。

好撚期待講二戰
留名
Lm
好post 一推
留名

lm 順便想聽多d ottoman empire

本身土耳其無偏向任何一方,英法係土耳其打敗俄國既盟友,但俄佬又同英法fd翻,所以土耳其一直處於中立,而德國就想土耳其加入對付俄國既戰鬥,因爲開戰初期德國東綫陷入困境,需要轉移俄國既壓力

英國顧忌土耳其可能加入同盟國,所以無啦啦扣留左土耳其訂造既戰艦,拉左入英國皇家海軍,搞到土耳其同英國關係轉差。好衰唔衰,英國海軍係地中海追殺德國艦隊,德國艦隊走入達達尼爾海峽尋求土耳其庇護。

1913年青年土耳其黨政變之後,鄂圖曼當時係由三大寡頭控制政局,包括支持加入同盟國既民族主義者恩維爾帕夏Enver Pasha,相對中立既Talaat Pasha,同埋親英既海軍部長傑米爾Djemal Pasha。德國既戰艦到之前,基本上反對參戰既Djemal係佔上風,因爲土耳其當時好落後,之前打意大利,希臘都輸,所以無人覺得參戰會係明智選擇。但德國戰艦一到,Enver Pasha既勢力突然間就佔上風,德國當時承諾將<span style="color: gold;">兩首頂級既戰艦[1]</span>轉交土耳其換取土耳其參戰,個兩首戰艦放落去黑海,對於長期威脅土耳其既俄國黑海艦隊,基本上佔壓倒性優勢。土耳其信心大增,就宣佈對俄羅斯發動聖戰(為左鼓動俄羅斯境内既突厥族穆斯林造反,同英國既穆斯林轉投同盟國,特登利用哈里發既權力,宣佈聖戰)。正常來講,穆斯林是有義務響應哈里發既號召參加對異教徒既戰爭,但偏偏土耳其當時係穆斯林既地位本身就唔高,阿拉伯既原教旨主義者同土耳其好多仇口,唔響應之餘反而想造反。

高加索戰綫一開頭土耳其有優勢,但俄國回防之後基本上係一面倒壓住土耳其來打,攻入俄羅斯既成支土耳其部隊被完全殲滅。之後土耳其想打波斯來切斷俄國補給,結果又係失敗。土耳其人覺得自己打敗仗係因爲境内既亞美尼亞做内鬼支持俄羅斯,所以就開始左對亞美尼亞人既種族滅絕,包括大規模遷移亞美尼亞人口去西奈沙漠,同屠殺亞美尼亞既知識分子。雖然土耳其直接戰場上戰績慘不忍睹,但海上封鎖因爲兩首德國戰艦既加入就非常成功:俄國非常依賴黑海到地中海既出口外貿,被封鎖既俄羅斯無左九成以上既海運出口,協約國又送唔到物資入去俄羅斯(導致俄羅斯後來戰綫崩潰既原因之一)。

所以英國想儘快結束黑海既封鎖,透過重啓黑海運輸,增加俄羅斯對德國既壓力尋求成個戰局突破,丘吉爾(當時既海軍部長)提出好大膽既登陸計劃:直接係土耳其首都門口既達達尼爾海峽Gallipoli登陸,冒求直接攻占君士坦丁堡(伊斯蘭堡)逼土耳其投降。結果後來既土耳其國父凱末爾指揮土耳其頑强抵抗,負責登陸既澳新軍團損失慘重,成爲英國對土耳其少有既敗仗。

但英國係美索不達米亞既登陸就好成功,一路由巴格達攻到大馬士革,阿拉伯勞倫斯幫手策劃阿拉伯人起義配合,沿路勢如破竹。唯一一次敗仗係英軍係庫爾德馬拉被土耳其人包圍,傷亡超過四萬人九千人被俘,係英國歷史上最多軍人被俘既一場戰役。

土耳其兵敗如山倒並無因爲俄國退出戰爭有所改變,最後宣佈投降,由協約國占領君士坦丁堡(伊斯蘭堡)。之後土耳其由凱末爾領導反對協約國瓜分土耳其,又爆發左連串同亞美尼亞,希臘,意大利,法國,英國既戰爭。土耳其全面勝利,亞美尼亞喪失西部大片領土,希臘被趕出安納托利亞,英法支持既庫爾德人戰敗,結果就係形成目前土耳其既版圖。

註1:只係德國海軍倉底貨

反而想聽下凱末爾d事件
一戰投降後都可以打敗列強 唔洗比人瓜分
留名
歷史jj留名
中學讀完好多都得返少少印象
留名等睇二戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞