【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
想知美國一戰時嘅軍備
係咪大部份都係同法國買
留名
高質post,留名
留名
正評留名追故
留名學歷史
高質留名
留名
一直都唔明點解佢地覺得斯里芬計劃work…
要打比利時先可以實行到,但係打中立國當年係會製造個好大既外交問題

斯里芬計劃最大問題係佢既理念似以前騎兵及近現代坦克既包抄 但當時根本冇人諗到戰爭已演變做壕溝戰

至於比利時既外交問題係在於德國唔覺得英國會為左個小國開戰 我諗係德皇覺得兩邊皇室係親屬就唔會出事 但英國一來要守住戰略要地 二來德國係摩洛哥危機既取態令英國根本不能放任德國唔理
以前最鐘意歷史科
尤其一二戰
要打比利時先可以實行到,但係打中立國當年係會製造個好大既外交問題

因為唔行比利時就要強攻法國東方防線
損失會極大 就算贏到都係慘勝
同埋德軍要係俄國出兵前打贏法國先至可以避免兩面作戰

理想同現實既分別
跟本無可能避免被夾擊

低估左比利時軍事實力
其實塞拉耶佛事件個司機係咪突登行錯路架

有無行錯路都應該阻止唔到皇儲被殺..
件事應該預謀左好耐...可能有好多殺手係唔同既路做幾手準備

可能殺手背後有奧匈鷹派勢力呢

好似話係團隊中途決定改路線
但係唔記得通知個司機
想知美國一戰時嘅軍備
係咪大部份都係同法國買

美國自己已經係兵工廠啦
好似賣返武器比英國轉頭

斯里芬計劃最大問題係佢既理念似以前騎兵及近現代坦克既包抄 但當時根本冇人諗到戰爭已演變做壕溝戰

至於比利時既外交問題係在於德國唔覺得英國會為左個小國開戰 我諗係德皇覺得兩邊皇室係親屬就唔會出事 但英國一來要守住戰略要地 二來德國係摩洛哥危機既取態令英國根本不能放任德國唔理

英國當年同法、俄同盟,就算唔打比利時,英國都應該要宣戰入場一齊打,依點德國應該知。
依個計劃可唔可以話佢嚴重低估比利時軍事實力?同埋佢好似冇plan b
想知美國一戰時嘅軍備
係咪大部份都係同法國買

美國自己已經係兵工廠啦
好似賣返武器比英國轉頭

美帝又借錢又賣武器
留名

英國當年同法、俄同盟,就算唔打比利時,英國都應該要宣戰入場一齊打,依點德國應該知。
依個計劃可唔可以話佢嚴重低估比利時軍事實力?同埋佢好似冇plan b

應該話當時德國太高估自己
其實就算順利俾佢打爆埋法國..仲有英國要打
但個計劃係理想到打法國其間英國已經全力幫拖但會慘敗到之後毫無反擊力
等佢可以回軍打俄國...
但同時俄軍係德軍主力打英法時.又會攻唔入德國

個計劃理想到咁........點會成功呀
留名
高質post 留名
歷史撚留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞