【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
2個重點
1. 俾斯麥既外交政策冇左
2. 1,2次大戰歐洲都係輸個方都係德國打哂

德國輸都係輸兩線作戰
戰線拉得太長 補給太難而輸

所以咪死 英國已經好難打沉 蘇聯更加打唔入
冇一個似樣d既盟友幫手邊度打得贏

不過德國真係好強 一打歐洲咁多個國家 如果佢國土有美國一半應該可以玩曬
2個重點

德國輸都係輸兩線作戰

人地俄佬地大又凍,同你玩遊擊真係無得玩

打到入去內陸又無乜肉食,啲地要黎都無用
留名
2個重點

德國輸都係輸兩線作戰

俄羅斯大把大城市
2個重點

德國輸都係輸兩線作戰

礦產豐富 彌補德國資源缺乏
玩battlefield重燃對一戰興趣
呢個post好正

做咩玩我
留名
中學好少教1919-1920年戰間期發生既事,主要講1930年之後既野,其實會忽略左好多對後世影響深遠既歷史事件,例如俄國内戰同蘇聯既工業化其實好值得講,唔知樓主有無興趣講埋落去

中學嘅課程純粹為考試
好多所謂同課程冇關嘅就唔會講
留名
其實我覺得某程度上德國佬係自己捉蟲
一戰前期同埋期間向外輸出共產主義思想
希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅
但係輸出法國失敗 雖然係俄國成功
但係打少個俄國都打唔曬咁多個列強
最後呢種階級鬥爭暴徒政治仲係俄國徹底成功
令到自己國家係二戰中受返呢個惡果
Detail 自己去睇返discovery Chanel
希望可以借呢種階級鬥爭引起的內部動亂減弱盟國的力量 或消滅威脅

如果果陣佢地知道共產係幾咁恐怖 我諗馬克斯 恩格斯同埋一眾黨員應該死左十次

Die Vereinigten Staaten von Groß-Österreich
中學好少教1919-1920年戰間期發生既事,主要講1930年之後既野,其實會忽略左好多對後世影響深遠既歷史事件,例如俄國内戰同蘇聯既工業化其實好值得講,唔知樓主有無興趣講埋落去

中學嘅課程純粹為考試
好多所謂同課程冇關嘅就唔會講

好慶幸自己中學無讀歷史,根本自己讀學到既野仲多

德皇自己被推翻其實都係多少同共產主義有關係
十一月革命好多時d人都當做SPD社民黨既功勞,其實斯巴達克聯盟(德共前身)都出好多力
當時柏林係比極左翼占據住,而且宣佈德國將會建立蘇維埃政府,同SPD 艾伯特係國會宣佈成立既共和國形成左平行政府,逼到社民派要去威瑪簽憲法,這亦都係Weimar Republic既由來

後來艾伯特請左右翼既自由軍團鎮壓斯巴達克聯盟,右翼又想推翻共和國,變相埋下共和國被極端左翼同右翼同時孤立既伏綫
lm
留名
留名
Im 學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞