【認識歷史|第一次世界大戰】

1001 回覆
1500 Like 2 Dislike
可唔可以講二戰
好想聽

都幾多如果下

普魯士唔亡國影響左成個世界既局勢
正係歐洲都大不相同
法俄依然主宰歐陸
德國唔出現就唔會有法俄協約
俄羅斯對付奧國根本唔駛同法國協約
不過話唔定會變成法奧同盟對付俄羅斯
好似扯得遠左

有冇巴打可以講下猶太人點樣冒起係一戰後鏈住德國人春袋啊

猶太人背刺德國人
其實個諗法都係話點解德國打完仗經濟差到爆
班猶太人資本家仲可以獨善其身乜事都無
之後就俾興登堡同啲軍人散完個傳說就話打輸仗係因為猶太人係後面偷襲德國令到最後打輸
簡單嚟講就係整個稻草人出嚟打姐

個陣歐洲反猶主義盛行,納粹順便可以屈埋猶太人大部分係社會主義者(德國人認為一戰失敗係因為左派背叛,事實上當時左派罷工的確造成好大影響),一石二鳥,真係唔殺唔得。

即係猶太人係一戰前已經好有錢

一戰時候,好多德國猶太人都有入伍幫德國打仗。

主要原因係想用行動證明自己都係德國子民。
保護猶太人既國家其實好少,一個係比納粹推翻之前既匈牙利,另一個係丹麥

西班牙佛朗哥好似都無遣送猶太人去德國
lm
保護猶太人既國家其實好少,一個係比納粹推翻之前既匈牙利,另一個係丹麥

仲救左唔少
留名

仲救左唔少

好諷刺,同樣係右翼保守甚至有法西斯色彩嘅政權,再加上幾百年天主教反閃族傳統,竟然收留左唔少東歐猶太人
一戰英國好甘,死左好多社會精英,貴族青年,好多白頭人送黑頭人

我睇過本書就話一戰英國死一大班貴族其實對英國無乜影響

反而死一大班工人先對英國影響深遠

因為英國工業自動化程度低, 好多工序都要依賴熟練技工

歐戰對英國最大既影響,其實係戰爭既大衆化令到大批跨越不同階層既退役軍人出現。為左補償各階層對戰爭既貢獻,英國先開始由資本主義走向福利主義社會。普選權亦係一戰之後先向低下階層開放,道理大同小異。

都唔止因為一戰既, 聽陶傑講英國好撚驚法國大革命係英國發生, 係聞到陣味之前開始慢慢開放權力, 當然一戰影響係最甘啦

其實相反
法國大革命係令英國更加保守,英式保守主義就係法國大革命既時候開始。共和革命被人視為混亂既根源,後來英國19世紀有個憲章運動要求全面直選國會,唔成功就係因為英國保守主義傳統根深蒂固

咁又唔可以講到咁極端,相比歐陸既專制君主國既保守,不列顛話哂係憲政國家,亦都為不列顛既自由價值而自豪。只不過係傾向好慢好緊慎咁改革啫
Lm
留名
好正

溫溫下書過黎當故事咁睇, 休息下好爽
唔知巴打有無與趣講7年戰爭
有啲史學家形容七年戰爭係第零次世界大戰
最後個結局都係痴撚線

七年戰爭個結局真係神奇到拍戲都嫌假。

拿破崙好似有講過如果對手係腓特烈大帝
就贏唔到佢
唔知巴打有無與趣講7年戰爭
有啲史學家形容七年戰爭係第零次世界大戰
最後個結局都係痴撚線

七年戰爭個結局真係神奇到拍戲都嫌假。

拿破崙好似有講過如果對手係腓特烈大帝
就贏唔到佢

冇記錯既話七年戰爭普魯士既對手俄國表現最好
奧地利都唔算差 道恩元帥好似係腓特烈勁敵
法國就
留名
一戰英國好甘,死左好多社會精英,貴族青年,好多白頭人送黑頭人

我睇過本書就話一戰英國死一大班貴族其實對英國無乜影響

反而死一大班工人先對英國影響深遠

因為英國工業自動化程度低, 好多工序都要依賴熟練技工

歐戰對英國最大既影響,其實係戰爭既大衆化令到大批跨越不同階層既退役軍人出現。為左補償各階層對戰爭既貢獻,英國先開始由資本主義走向福利主義社會。普選權亦係一戰之後先向低下階層開放,道理大同小異。

都唔止因為一戰既, 聽陶傑講英國好撚驚法國大革命係英國發生, 係聞到陣味之前開始慢慢開放權力, 當然一戰影響係最甘啦

其實相反
法國大革命係令英國更加保守,英式保守主義就係法國大革命既時候開始。共和革命被人視為混亂既根源,後來英國19世紀有個憲章運動要求全面直選國會,唔成功就係因為英國保守主義傳統根深蒂固

咁又唔可以講到咁極端,相比歐陸既專制君主國既保守,不列顛話哂係憲政國家,亦都為不列顛既自由價值而自豪。只不過係傾向好慢好緊慎咁改革啫

英美保守主義一向唔同歐陸既保守主義
英美保守既係封建式既憲制 歐陸保守既係絕對君權/教權
留名
以前讀history覺得好悶, 但宜家睇返覺得幾有趣
同時又可以了解件事點發生, 避免阿寶出現
留名
高質留名
留名等睇2戰
留名
留名
冇人講嘢嗱?
樓主快埋尾開二戰啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞